CHP’li Gürer: Sat sat nereye kadar?

CHP’li Gürer: Sat sat nereye kadar?
18 Ekim 2021 09:10

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yaşanan ekonomik buhranın AKP zihniyetinin yanlış politikaların yansıması olduğunu söyledi. 20 yıldır kamu mallarını özelleştirme adı altında adeta talan edildiğine de dikkat çekti. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri kazanılan önemli kamu tesisleri 20 yıllık süreçte hem özelleştirildi hem elde edilen gelirler vatandaş için yararlı kullanılmadı” dedi.

 

 

Gürer, sadece bu yıl 127,8 milyon dolarlık özelleştirme yapıldığına dikkat çekti.

 

 

 

ÖZELLEŞTİRMENİN SONUCU ORTADA

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada “Ülkemizde ekonomik buhran derinleşiyor. İğneden ipliğe kadar gelen zamlar vatandaşın belini büktü. Elektrik, akaryakıt ve doğal gaz zamları sabit gelirliler için yaşamı içinden çıkılmaz kıldı. Zenginin daha zengin fakirin de daha fakir olduğu bu süreç, AKP zihniyetinin iş bilmezliğinin yansımasıdır” diye konuştu.

 

 

SAT SAT NEREYE KADAR?

 

 

Fabrika, şirket, isim hakları, taşınmazlardan sonra şimdi de kamu arsalarının satılmaya başlandığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker fabrikaları, tekel ait fabrikalar ve arsaları, Sümerbank fabrikaları, SEKA kâğıt fabrikaları, enerji şirketleri ve yüzlerce tesis özelleştirme adı altında satıldı ya da yandaş firmalara peşkeş çekildi” dedi.

 

 

İLK 15 YILDA 58,4 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından sonraki ilk 15 yılda 101 kuruluşta bulunun kamu payları ile 10 liman, 90 elektrik santrali, 40 işletme, 11 otel/sosyal tesis, 3 bin 703 taşınmaz, 37 maden sahası, 3 gemi, 6 bin 808 kalem makine-teçhizat, 155 adet isim hakkı/marka ve araç muayene hizmetlerinin özelleştirildiğini anımsattı.

Vade farkları dâhil özelleştirmelerden 58,4 milyar dolan tahsilat sağlandığını kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’nin şimdi de kamu arazilerinin satılması için kolları sıvadığına dikkat çekti.

 

 

BU YILKİ ÖZELLEŞTİRME MİKTARI 127,8 MİLYON DOLAR

 

 

Sadece bu yıl 127,8 milyon dolarlık özelleştirme yapıldığını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Gürer, bunun 110,4 milyon dolarlık kısmını taşınmaz satışının oluşturduğunu ifade etti.

 

 

KAMU VARLIKLARINI YOK ETTİLER

 

 

2020 yılının tümünde yapılan 22,3 milyon dolarlık özelleştirmenin de 22 milyon dolarını taşınmaz satışları oluşturmasının AKP zihniyetinin kamu varlıklarını nasıl yok ettiğinin bir göstergesi olarak nitelendiren CHP Milletvekili Gürer, “İktidar, satacak tesis ve fabrika sayısı azalınca bu sefer de kamu arsalarını satışa çıkarmaya başladı” diye konuştu.

 

 

DEVLETİN VARLIKLARINI ERİTİLER

 

 

AKP iktidarları ilk 15 yılında toplam 62,5 milyar özelleştirmeden gelir sağlandığına işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “AKP zihniyeti, Cumhuriyetimizin kazanımları olan tesis ve kamu arsalarını satarak elde ettiği gelir ile yaptığı her işi kendine mal etti. Oysa özelleştirme yapılarak devletin varlıkları tüketildi. Satışlardan elde edilen gelir eridi ve kamunun varlıkları da tükenme noktasına geldi” şeklinde konuştu.

 

 

HANİ KAMU AYAKKABI ÜRETMEZDİ…

 

 

“Kamu ayakkabı üretmez, basma üretmez. Sermaye tabana yayılacak” diyen AKP iktidarının gelinen noktada marketçiliğe soyunduğunu belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP özelleştirmeyi devletin istihdam ve üretimini artırmak için değil, cari harcamalarını finanse etmek için yaptı. Ancak ne yazık ki ekonomik buhranın önüne geçemedi. Çarşı- Pazar yangın yerine döndü. Fakir-fukara çarşıya, pazara gidemez oldu. Yoksulluk arttı” dedi.

 

 

SATIŞLARIN VATANDAŞA FAYDASI NE OLDU?

 

 

Kamu varlıklarının satışından elde edilen gelirin Vatandaşın hissedeceği bir fayda sağlamadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş alanlarının daraldığını, işsizliğin patladığını belirtti. Gürer, geniş tanımlı işsiz sayısının 10 milyonu geçtiğine dikkat çekti.