CHP’li Gürer: Sarımsak üreticisi mağdursa gerisini varın siz düşünün!

CHP’li Gürer: Sarımsak üreticisi mağdursa gerisini varın siz düşünün!
24 Mayıs 2022 10:01

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürününü hayvan yemi yapan ve planlama olmadığı için mağdur olan sarımsak üreticilerinin sorunlarını dinledi. Gürer’e dert yanan üretici Hacı Bektaş Zengin geçen yıl 100 dekara ektiği sarımsağı satamadığı için hasılatı bir kısmını hayvan yemi ,bir kısmını tohum yaparak yeniden ekim yaptığını, bu yıldan da umutlu olmadığını belirtti.

 

 

 

Geçen yıl 2 bin 400 lira olan gübrenin bu yıl 15 bin liraya, 6 lira olan akaryakıtın ise 22 bin liraya çıktığını ifade eden Acıpınar köyünden sarımsak üreticisi Hacı Bektaş Zengin, “Maliyet artışına rağmen fiyatı uygun tutsakta satış yapamıyoruz. Ürün elimizde kalıyor. Beyaz altın denilen sarımsak, adeta anımızı ağlattı. Tarım politikamız yok. Yeterli üretim oluştu. İthalat ise devam etti. Üreten zarar etti. İthalatçılar kazandı. Üreten ile tüketen hep kaybeden.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray sarımsak üretimi ile ünlü Acıpınar köyünde üreticilerinin sorunlarını dinledi.

 

HASADI TOHUMLUK YAPTI

 

 

Ömer Fethi Gürer’in hal-hatır sorduğu bir sarımsak üreticisi Hacı Bektaş Zengin , “Beyaz altın denilen sarımsak adeta anamızı ağlattı. Geçen yıl 100 dekara sarımsak ektim, satamadım. Hasadı, bu yıl için tohumluk yapıp 250 dekara yeniden ektim. Küçük olanları da hayvana yem olarak verdim. Kalan tohum olarak yeniden ektim, belki zarar kurtarırız diye ancak bu yıl da satış olacağından umutlu değilim” diye konuştu.

 

 

İTHALAT-İHRACAT DENGESİ SAĞLANMALI

 

 

Ülkemizde düzgün bir tarım politikasının olmadığına işaret eden üretici Hacı Bektaş Zengin , “Üretim fazla olduğunda ilgililer ihracatla-ithalatla ilgili bir çalışma yapmıyor. İthal sarımsak üretim yeterli iken getirilmemeli. Hatta yetkililer üretim fazla olduğunda ihracatın yolunu açmalarını istiyoruz. Ürün yetersiz, eksik olunca da dengeli bir şekilde ithalatın yolu açılabilir. Böylece ücretler ne tavan ne de taban yapar” diye konuştu.

 

 

BAKANLIK YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK VERMİYOR

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığının ithalat-ihracat konusunda da bir düzenli politikasının olmadığını ileri süren sarımsak üreticisi Zengin , “Bakanlıkta tarımdan anlayan da yok. Buğdayı yurtdışından 7 bin liraya getiriyorlar. Yerli üreticiye ise 3 bin lira veriyorlar. Arada kalan 4 bin liranın 2-3 bin lirası üreticiye verilse zaten buğday üretimi diye bir sorun kalmaz. Bizimkiler, elin Ukraynalı çiftçisini destekleyip kendi çiftçilerini öldürüyor” şeklinde konuştu.

 

 

YERLİ ÜRETİCİYE 900 LİRA YABANCIYA 2 BİN 100 LİRA

 

Bir zamanlar ayçiçeği konusunda da benzer bir uygulama yapıldığını anımsatan sarımsak üreticisi, “Bizden 900 liraya ayçiçeği aldıkları yıl yurtdışından 2 bin 100 liraya ayçiçeği getirdiler. Bir zamanlar ihraç ettiğimiz nohut ve mercimek de Kanada ve Meksika’dan geliyor” diyerek, Tarım Bakanlığının ithalat ve ihracat politikasını eleştirdi.

 

 

HER YIL BİR ÖNCEKİNDEN DAHA KÖTÜ

 

Sarımsak üretiminin zorluklarından bahseden üretici Hacı Bektaş Zengin, dekara 100 kilo gübre atıldığını ifade ederek, “Geçen yıl 2 bin 400 liraya aldığımız gübre bu yıl 15 bin liraya çıktı. Geçen yıl 6 lira olan mazot bu yıl 22 lirayı geçti. Maliyet artışına rağmen mecburiyetten ektik ama bu yıl geçen yıldan daha kötü görünüyor” ifadelerini kullandı.

 

 

ÜRETİCİ DERTLİ

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bitkisel üretimdeki sıkıntının farklı nedenlerle her geçen yıl biraz daha arttığına işaret ederek, “Bugün sarımsak üreticisinin sorunlarını dinledik. Sarımsak üreticileri de ayçiçeği, buğday, patates, lahana ve benzeri tüm ürünleri üreten üreticiler kadar dertli. Üretici sorunu da çözüm yolunu da biliyor, önerilerde bulunuyor. Ama Bakanlık ne yazık ki üreticinin sesine kulak vermiyor, bildiğini okuyor ve olan bizim çiftçimize, dolayısıyla da tüm yurttaşımıza oluyor. Sarmışsak bir dönem kilosu 100 liraya kadar dayandı. Üretici sarımsak ekti. Bu kere dip gördü. Üretici ürün elinde kalıyor ama pazarda markette Sarımsak fiyatı düşmüyor. Vatandaş pahalı ürün alırken üreten ürününü dahi satamıyor. Aksaray Acıpınar sarımsak üretimi ile tanınıyor. Aksaray-Ankara karayolu üzerinde. Ankara 2,5 saat uzakta. Burada ürün değer bulmuyor. Ankara sarımsağı kilosu 20 liradan aşağı markette satılmıyor. Bunu düzene koyup Üretici ve tüketiciyi koruması gereken siyasi iktidardır. Siyasi iktidar laftan başka alanda, rafta çözüm üreten önlemler almıyor ” diye konuştu.

 

 

İTHALAT ÇÖZÜM YOLU DEĞİLDİR

 

Gürer, üreticilerin desteğe en çok ihtiyacı olan bir dönemden geçildiğine de dikkat çekerek, “Siyasi iktidar, ülkemizin dört bir yanında maliyet artışları nedeniyle mağduriyet yaşayan ve ekim yapmaktan vazgeçme aşamasına gelen çiftçilerimizin sorunlarını yerinde tespit edip, çözüm yollarını bulmalıdır. İthalat tek başına asla bir çözüm yolu değildir. Zorunlu hallerde yapılabilir ancak stokta ürünün varlığında aynı ürünü ithal etmek piyasayı dengelemiyor. İthalatçılara para kazandırıyor ” şeklinde konuştu.