CHP’li Gürer: Plansız hızlı tren projesi kaplumbağa hızıyla ilerliyor

CHP’li Gürer: Plansız hızlı tren projesi kaplumbağa hızıyla ilerliyor
13 Eylül 2017 12:07

Ankara- Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesinde, yeterli etüt yapılmadan başlatılan çalışma, bazı kesimlerde projenin değişmesine neden oldu. Güzergâhta karşılaşılan 32 metreye varan yükseklik ve 80 metreye ulaşan derinlik, Yerköy-Sivas hattının 36,3 kilometre kısalttı. Kırıkkale-Yerköy hattında ise benzer gerekçelerle ikmal ihalesine çıkıldı. Plansız başlatılan çalışma, projenin zamanında tamamlanmasını engelledi.

 

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamındaki Yerköy-Sivas hattında proje değişikliğine gidilerek, 287,6 kilometrelik hattın, 36,3 kilometre kısaltılarak 251,3 kilometreye düşürüldüğünü açıkladı.

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ankara- Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi kapsamında Kırıkkale-Yerköy kesimi ile Yerköy-Sivas kesimi arasında proje değişikliği olup olmadığının açıklanması amacıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a yazılı soru önergesi yöneltti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde proje değişikliği nedeniyle TCDD’nin zararının ne olduğunu ve projelere etüt çalışması yapılmadan başlanmasının nedenini sordu.

 

 

İKMAL İHALESİ

 

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, projenin Kırıkkale-Yerköy kesiminde güzergah değişikliği olmadığını açıkladı. Bakan Arslan, “Zeminde karşılaşılan farklılıklar ve kazıdan çıkan malzemenin öngörülen oranda yetersiz nitelikleri nedeniyle dolguda kullanılamaması sebebi ile işin sözleşme bedeli dahilinde tamamlanamayacağı öngörülmüş olup, yürürlükteki mevcut mevzuat ve sözleşmesine göre ikmal ihalesine çıkılmıştır” dedi.

 

 

Projelendirme aşamasında yaklaşık 80 km uzunluğundaki güzergahta 97 adet sondaj, 50 adet CPT, 226 adet jeofizik etüt yapıldığını belirten Bakan Arslan, Sondaj yapılmasına imkan bulunamayan kesimlerde 88 adet araştırma-gözlem çukuru açıldığını, güzergahta icmalen 461 adet zemin araştırma işi gerçekleştirildiğini bildirdi.

 

 

32 METRE YÜKSEKLİK, 80 METRE DERİNLİK

 

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, proje kapsamında Yerköy- Sivas hattının 287,6 km olarak projelendirildiğini belirten Bakan Arslan, “Hattın 143 km’lik kısmı korunmuş kalan kısımlarda ise 32 metre (yaklaşık 11 katlı bina yüksekliği) yüksekliğe varan dolgular, eksende 50, şevlerde ise 80 (yaklaşık 25 katlı bina yüksekliği) metreleri aşan derinliklere ulaşan yarmalar bulunmaktadır. Bu haliyle projelerin uygulanması durumunda inşaat sırasında ve sonrasında yapılabilirlik, işletilebilirlik ve sürdürülebilir güvenlik faktörleri açısından sorunlar yaşanacağı muhakkaktır. Projeler bu yönü ile de değerlendirildiğinde yüksek dolgu ve derin yarmalarda stabiİitç sorunları ile karşılaşılacak, yapım aşamasında derin yarma kesimlerinde sanat yakısı (Aç-Kapa tünel) yapılması zorunluluğu ortaya çıkacaktır” dedi.

 

 

Bu nedenle, ilerleyen süreçlerde hızlı tren işletmeciliği yapan diğer ülkelerdeki örnekler de incelenerek, 15 m den daha yüksek dolgu (15 m.yi geçen kesimlerin viyadükle geçilmesi), 35 m den daha derin yarma (35 m den derin kesimlerin tünel ile geçilmesi) yapılmaması konusunda prensip kararları alındığını ifade eden Bakan Arslan; “Kalan kesimde belirtilen olumsuzluklar nedeniyle kapsamlı proje değişikliklerine gidilmesi zorunluluğu doğmuş ve proje değişikliğine gidilip 251,3 km’ye düşürülerek hattımız toplamda 36,3 km kısaltılmıştır. İşletmecilik ve güvenlik nedeniyle yapılan proje değişikliği, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünü herhangi bir zarara uğratmamıştır” açıklamasında bulundu