CHP’li Gürer: Patates tarlada çiftçiyi, tezgâhta tüketiciyi dertli kıldı!

CHP’li Gürer: Patates tarlada çiftçiyi, tezgâhta tüketiciyi dertli kıldı!
12 Temmuz 2022 10:19

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sel nedeniyle ektiği patatesi çürüyen ve ikinci kez ekim yapmak zorunda kalan üreticilerin sorunlarını dinledi.

 

 

 

Gürer’e dert yanan patates üreticileri maliyet artışlarından yakındı. 1 kilo patatesin maliyetinin işçilik ve nakliye giderleriyle birlikte 5 buçuk lirayı bulduğunu anlatan üretici, gübre atamadıkları için verim kaybı yaşanacağı belirti.

ÇKS’ye kayıtlı olmalarına rağmen ürünlerine TARSİM sigortası yaptıramadıklarını belirten üreticiler, sel nedeniyle ürünlerin çürümesi sonucu oluşan zararları kendilerinin karşıladığını ve bu nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadıklarını belirtti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise nüfusun artmasına rağmen patates üretiminin sürekli azaldığına dikkat çekerek, mazotta KDV ve ÖTV’nin kaldırılması, gübrenin de üreticiye sübvanse edilmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, en çok patates üretimi yapılan illerden biri olmasına rağmen son yıllarda üretimde ciddi oranda düşüş yaşanan Niğde’nin köy ve beldelerinde, patates üreticilerinin sorunlarını dinledi.

 

 

TARSİM SİGORTASI YAPTIRAMAYAN ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ…

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan Bozköy Kasabasından Fatih Altıner, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olduğunu ancak çeşitli nedenlerle ürününe TARSİM sigortası yapamadığını belirtti. Sel nedeniyle tarlasına ikinci kez ekim yaptığına işaret eden Altıner, 30 dönüm patates ektiğini, sel nedeniyle 15 dönüm ekili alandaki patatesin çürüdüğünü, 30 bin lira zarar ettiğini belirterek, yeniden ekim yapacağını anlattı.

 

 

SEL VURAN TARLALARDA YENİDEN EKİM YAPILIYOR

 

 

Aynı şekilde sel nedeniyle ürünü çürüdüğünü için yeniden patates ekimi yapmak zorunda kaldığını belirten Çiftlik ilçesinden Mahmut Teke isimli üretici ise maliyet artışlarından da yakındı. 130 bin lira masraf yaparak ektikleri tarlalarını, aşırı yağışlar sonrasında oluşan selin bastığını ve ektikleri patateslerin çürüdüğünü anlattı, TARSİM’e kayıtlı olmadıkları için hiç destek almadıklarını ve zararlarının 200 bin lirayı geçtiğini ifade etti.

 

 

VERİM AZALACAK

 

 

Her şeye rağmen aynı tarlayı yeniden ektiğini söyleyen Mahmut Teke, “ ilk ekimde gübre atmıştık. Sel ile ürün çürüdü. Yeniden ekim yaptım. İkinci kez patates ekince bu kere gübre atamadık. Çünkü çok pahalı olan gübre canımızı yaktı. Ot ilacı atacağız ancak gübre atamadığımız için verim kaybı olacak. Daha önce dönüm başına 8-10 ton verim alınan tarlalarda bu yıl gübre atılamadığı için dönümde en fazla 5 ton verim alınabilecek” dedi.

 

 

MALİYET 5 BUÇUK LİRA

 

 

Çiftçi Mahmut Teke; ilaç, gübre, mazot ve diğer girdilerle maliyetin arttığına dikkat çekerek, “İşçilik ve nakliye hariç 1 kilo patatesi maliyeti 4 lira oldu. İşçilik ve nakliyeyi de eklersek maliyet 5 buçuk lirayı bulur” diye konuştu.

 

 

İŞÇİ ELDİVENİ BİLE 25 LİRAYA ÇIKTI

 

 

Bir saatlik su kullanım bedelinin geçen yıla göre 2 kat artarak 200 lira olduğuna işaret eden Mahmut Teke, geçen sene 5-10 liradan satılan işçi eldivenin bile bu yıl 25 liraya çıktığını söyledi.

Su boruları ve diğer malzemelerin yanına yaklaşamadıklarını anlatan Mahmut Teke, “Gübre, mazot fiyatları arttı. Çiftçilik zorlaştı. Her şey belimizi büküyor. Çiftçi mağdur, çiftçilik bitti” şeklinde konuştu.

 

 

 

BÖYLE BİR DÖNEM GÖRMEDİM

 

 

Kendisi de dahil olmak üzere çiftçilerin çoğunun çiftçilik yapmayı bırakma düşüncesinde olduğunu da aktaran Mahmut Teke, “Büyük mağduriyet yaşıyoruz. Anlımızın teriyle kazanamadıktan sonra, niye bu işi yapalım? 35 yaşındayım, kendimi bildim bileli çiftçilik yaparım. Bu seneki kadar hiç görmedim. Böyle bir dönem olmadı. Her şey çok pahalı” diyerek yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

 

 

ÜRETİMİ BUGÜN 5 MİLYON TONA GERİLEDİ

 

 

Çiftçilerin sorunlarını, ekim yaptıkları tarlalarda dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise patates üretimindeki azalışa dikkat çekti. 1999 yılında ülkemizde 6 buçuk milyon ton patates üretimi yapıldığını anımsatan Gürer, nüfusun artmasına rağmen patates üretiminin bu gün 5 milyon tona kadar gerilediğine işaret etti.

 

 

ÜRETİCİ EKİMDEN UZAKLAŞIYOR

 

 

Son dönemlerde üretimde yaşanan sorunların patates fiyatlarının artmasına neden olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde bölgesinde 2 yıl önce patates eken çiftçinin ürünü depoda kaldı. 100 bin ton patates çürüdü. Çiftçi üretimden uzaklaştı. Niğde’de geçen yol 300 bin ton daha ürün alındı. Bu yılda patates üreticisinin yeni sorunları var. Küresel ısınma ile oluşan hava değişimi üreticiyi olumsuz etkiledi. Mevsiminde yağış olmadı. Sonrası aşırı yağışlar ekili alanlara büyük zarar verdi. Niğde ili Çiftlik ilçesinde başta Bozköy Kasabası olmak üzere sel nedeni ile ekili alanda patates çürüdü. Zorunlu olarak çiftçi tarlasına yeniden patates ekti. TARSİM olmadığı için zarar haneye yazıldı. Patates zamanında hasat edilemeyecek. Verim kaybı da yaşanacak. Büyük kentlerde patatesin artan fiyatından tüketici şikâyetçi. Çiftçi rafta artan fiyattan fayda sağlamıyor. Başta elektrik, mazot, gübre artışları çiftçi maliyetini katladı. Beklenmeyen afetlerde çiftçinin belini büktü” diye konuştu.

 

 

PATATESİN FİYATI DEĞİL, MALİYETİ ARTTI

 

 

Şehirlerde patates fiyatlarındaki artıştan yakınıldığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aslında patates raftaki fiyat artışı üreticide maliyet ve sonrası o kadar arttı ki çiftçi patates ekmekte zorlanır oldu. İki yol önce depoda çürüdüğü içinde üretim yapanların sayısı azaldı. Patatesten kar eden çiftçi olmayınca, insanlar patates ekiminden uzaklaştı.” Diye konuştu.

 

 

GÜBRE SÜBVANSE EDİLMELİ

 

 

Çiftçinin perişan olduğunu, üreticinin ise pahalıya ürün aldığını kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidara çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Girdi maliyetleri çok arttı. İlaç, gübre, tohum fiyatları kat kat yükseldi. Mazotun yanına yaklaşılamıyor. O nedenle iktidar mazotta KDV ve ÖTV’yi kaldırmalı. Ayrıca üreticiye gübreyi sübvanse etmeli…”