CHP’li Gürer: Pandemi ve iklim krizinin tarıma olan etkileri araştırılmalı!

CHP’li Gürer: Pandemi ve iklim krizinin tarıma olan etkileri araştırılmalı!
10 Temmuz 2021 07:45

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iklim krizi ve pandeminin tarımda yaşanan sorunları giderek artırdığını belirterek, yaşanan sorunların izlenerek çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 

 

GÜRER’DEN MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, korona virüs salgınının tarım sektöründe ciddi sorunlarına yol açtığını, iklim kriziyle birlikte sorunların katlanarak artığını belirtti.

 

 

SİYASİ İKTİDAR TEDBİR ALAMIYOR

 

 

Bu sorunlara rağmen siyasi iktidarın sorunların çözümüne yönelik radikal tedbirler almadığını anlatan Gürer, bu olumsuzluğun enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar pek çok problemi de beraberinde getirdiğini ifade etti.

 

 

YAPISAL SORUNLAR GİDERİLMELİ

 

 

Tarım sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yapısal sorunları gideren tarımsal planlamaların acil olarak gündeme alınması gerektiğini işaret eden Gürer, kovid-19 salgınının tüm dünyada tarımın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

 

 

GÜRER’İN ÖNERİLERİ

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, korona virüsün neden olduğu sorunlar ve iklim krizi nedeniyle ortaya çıkan vahim tablonun çözümüne yönelik önerilerini de sıraladı. Gürer, “Tüm yurttaşlarımızın içme suyu ve çiftçilerimiz tarafından tarımsal sulamada kullanılan su varlıkları korunmalı, su hizmetleri ücretsiz verilmeli, çiftçinin su borçları silinmeli ya da faizsiz olarak ertelenmelidir. Sulamada kullanılan enerji, destekleme kapsamına alınmalı, borçlu çiftçilere uygulanan haciz ve takipler durdurulmalıdır. Üretim için gübre, tohum, ilaç, yem, mazot, elektrik gibi temel girdileri üreten tarımsal KİT`ler arasında özelleştirilenler kamulaştırılmalı, kapatılanlar yeniden açılmalı ve işlevsizleştirilenlere işlev kazandırılmalıdır. Çiftçi örgütleri özerkleştirilerek aktif katılımları sağlanmalıdır. Bu yapısal dönüşüm sürecinde çiftçilerin girdi maliyetlerini düşürecek destekleme programları acilen uygulanmalıdır. Girdi temininde KDV muafiyetleri ivedilikle sağlanmalıdır” önerilerinde bulundu.

 

 

İŞİN UZMANLARI DİNLENMELİ

 

 

Meclis Araştırma Önergesinde, Ziraat Mühendisleri Odası’nın yayımladığı bildiriden de bahseden Gürer, bildiride yer alan “Gıda egemenliği, gıda güvenliği ve gıda güvencesi ülke gündemindeki yerini almalı, kendine yeter üretim için planlamalar hemen yapılmalıdır. Kamu sağlığını gözetmeyen merdiven altı ve riskli katkı ve kalıntılar taşıyan gıda ham maddeleri ile yapılan üretim, stokçuluk ve fahiş fiyatlar, doğru, etkin ve hızlı şekilde yeterli uzman denetmen istihdam edilerek denetlenmeli, gerekli cezalar verilmelidir” İfadelerinin önemine vurgu yaptı.

 

 

DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILMASI

 

 

Hayvancılığın gelişmesi sağlanarak, üreticinin gelir artışı yanında, vatandaşın sağlıklı et, süt ve süt ürünleri tüketmesi için kalıcı ve geniş kapsamlı önlemler alınması gerektiğini işaret eden Gürer, çiğ süt fiyatlarının üreticiyi koruyacak şekilde açıklanması, doğal beslenme alanları çayır ve meralarımız korunması, yem bitkisi üretimi artırılarak yemde dışa bağımlılık azaltılması gerektiğini anlattı.

 

 

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ DE SORUNLU

 

 

Endüstriyel hayvancılığın çok boyutlu değerlendirilmesi ve agroekolojik hayvancılığa geçişin özendirilmesi gerektiğini kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan raporların Tarım ve Orman Bakanlığınca önemle ele alınması ve istişare içinde sorunların çözümünde işbirliği şarttır. Artan gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli bir besin kaynağı olan su ürünleri halkın beslenmesinde gerektiği kadar yer almamaktadır. Kişi başına tüketim 5-6 kilogramlar civarında olup gelişmiş ülkelerin tüketiminin oldukça gerisindedir. Ekolojik özellikleri birbirinden farklı 3 deniz, 1 iç deniz ve 25 farklı akarsu havzasına sahip olan Türkiye, zengin balık biyo çeşitliliğine sahiptir. Sahip olduğu büyük potansiyele rağmen bu kaynakları doğru ve sürdürülebilir bir şekilde değerlendirememektedir. Pelajik ve bentik balık stokları yenilenme oranlarını aşan bir şekilde sömürülmekte, kirlilik, kaçak avcılık, av yasaklarına uyulmaması gibi etkenler ise stoklara geri dönülmez zararlar vermektedir. Stoklarımız üzerindeki av baskısının azaltılması, kaçak avcılığın önlenmesi, av yasaklarına uyulmasının sağlanması için kamu kurumlarının denetimlerini artırması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

KALICI ÇÖZÜM YOLLARI BULUNMALI

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, giderek derinleşen üretici sorunları, iklim krizinin tarıma etkisi, su ürünleri sorunları ve pandemi sürecinde tarımda yaşanan sorunların her yönüyle araştırılması, kalıcı önlemlerin tespit edilerek uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.