CHP’li Gürer: Kurban pazarında yüzü gülen kimse yok!

CHP’li Gürer: Kurban pazarında yüzü gülen kimse yok!
18 Haziran 2024 09:17

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, bayramın 2.günü kurban pazarını gezdi. Hayvanları satamayan besiciler isyan etti.

 

 

Gürer, “Emekli, dar gelirli, sabit gelirli ve asgari ücretli bu yıl kurban alamadı. Geçen yıla göre satışlar düştü. Besicilerin Kurban Bayramı beklentisini karşılamadı” dedi.

Canlı sattığı koyunun etinin satış fiyatına göre kilosunun 200 liraya geldiğini belirten üretici Mustafa Doğdu, “Giderimize göre bu işi bırakma noktasındayız” diyerek tepki gösterdi.

 

 

ÜRETİCİ, “150 HAYVAN GETİRDİM 90’I DURUYOR”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın gelirinin daralması sonucu kurbanlık alamadığını ve bir yıl boyunca hayvanını besleyip satmaya getirenlerinde satışlardan memnun olmadığını belirtti.

Üretici Cumali Eroğul, CHP’li Gürer’in satışların nasıl gittiğini sorması üzerine, “Bittik, satamadık, kaldı elimizde. Bayram ikinci günü, geri götürmemek için fiyatları zarar noktasına taşıdık.9.000 liraya, 10.000 liraya kurban almıyorlar. Yani emeklinin maaşı 10.000 lira olunca millet alamıyor. Asgari ücret 17.000lira. O adam da gelip alamıyor. Yem 600-700 lira, İktidar çiftçiyi bitirdi, üreticiyi bitirdi, emekliyi bitirdi, asgari ücretliyi bitirdi, ülke bitti zaten.” dedi.

Kurbanlıklarına alıcı bulamayınca fiyatları düşürdüğünü, zararına satmaya başladığını belirten Cumali Eroğul, “Fiyatlar düştü, fiyatlar beleş. Bu fiyat hayvanın yem parasını ödemez. Bir yıl bekledik, kurbanda satış olur diye umutlandık ama yine yok. İstediğimiz satış yine olmadı. Yarın da buradayız, satış yok. Diğer bayramlarla mukayese ettiğimizde bu yıl tamamen bitik. Bu yıl satış yok. Geçen sene ben burada 120 koyun sattım, bu sene 150 davar getirdik, daha 90’ı duruyor. Samanın fiyatını düşürme yok, küspede düşme yok. Eti aşağı çekiyoruz, sütü aşağı çekiyoruz. Bugün aylık 25.000-30.000 liradan aşağı çoban bulamıyoruz. Şimdi nasıl olacak?” diye konuştu.

 

 

FİYATLAR DÜŞTÜ AMA ALAN YOK

 

 

Üretici Cumali Eroğul, “Ben bu malı 6 ay önce 11.500 liraya almışım, 10.000 liraya, 9.000 liraya şimdi kurbanlık veriyoruz. Nasıl çıkacağız işin içinden? Banka borcu olanlar mesela nasıl ödeyecekler bu borcu? Geçen sene ben 130 kurbanı burada bitirdim, arife günü bitmişti. Bayramın 1. günü de kesim yapıyorduk burada. Bu sene 150 mal getirdim, 90 tane daha koyun duruyor. Onu da hep zararına verdik, 11.500 lirayaaldığım malı 11.000 liraya verdim.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kurban Bayramı öncesi besiciler, kendilerinin bir yıl boyunca yaptıkları masraf karşılığı olarak 13.000 – 16.000 lira arasında hayvanlarını satmaya çalışıyorlardı ama bayram süresince beklenen müşteri gelmedi. Yeniden hayvanlarını götürmemek için bayramın bugün 2. günü ve fiyatları düşürdüler. Fiyat düşmesine rağmen şu ana kadar müşteri yok, çünkü vatandaşın alım gücü kalmadı. Emekli, dar gelirli, sabit gelirli aldığı maaşla kurban alamıyor. Onlar kurban alamayınca satanda sıkıntı içine giriyor.” şeklinde konuştu.

Başka bir üretici ise Ö.Fethi Gürer’e, emekli maaşlarını da alamadıklarını sadece 3.000 lira bayram ikramiyesi alabildiklerini belirterek, “Onunla da arabaya anca gaz aldık. Bize bayram ikramiyesi 10.000 lirayı çok gördüler.” Diyerek tepki gösterdi.

 

 

“HAYVANLARI GERİ GÖTÜRECEĞİZ”

 

 

Kurbanlıkları satmamaları durumunda geri götüreceklerini belirten üretici Cumali Eroğul, “Satamazsak geri götüreceğiz, 6 ay daha güdeceğiz. Sonunda da 8.500 liraya vereceğiz. Ondan sonra da haciz üstüne haciz, icra araçları gelip gelip gidecek. Başka yapacak çare yok, ya da burayı terk edeceğiz. Bu adamın da borcu var, bu adamdan ben bu malı almışım, kurbanda ödeyeceğim diye. Satamadım, şimdi ben ne ile ödeyeceğim? Faizciye de borcum var, ya bu beni öldürecek ya ben bunu öldüreceğim. İkisinden biri olacak, başka yapacak bir şey yok.” diye konuştu.

 

 

“EKONOMİ BİTTİ, PARA BİTTİ

 

 

“Ekonomi bitti, para bitti, başka bir şey yapmadılar.” diyerek yaşanılan duruma tepki gösteren üretici Eroğul, “Bu hayvan 50-55 kilo, bunun bir yıllık masrafını sattığım zaman şu an karşılayamıyorum. 620 lira olmuş yemin torbası. Bu koyunların günlük 12.000 lira, 13.000 lira masrafı var. Günlük hatta bunu geçer de biz kendi emeğimizi katmıyoruz. Arpanın kilosu olmuş 11 lira. Hadi al da yedir, günlük 2 kilo yem yemezse zaten olmaz. Hesabını yapın, yani saman o para, küspe o para. Yanımda 4 tane çocuğum var. 150 malla 4 çocuk nasıl geçinecek, nasıl barınacak? Evliler, barklılar, çoluk çocukları var. Nasıl geçinecekler? Kendimi mi geçindireceğim, çocukları mı geçindireceğim, artı kiramı vereceğim?” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık yapan dertli, kurbanlık almaya çalışan geliri düşük vatandaş dertli. Kurban Bayramı’nda yüzler gülmüyor. Geçmişte bayram geliyor diye herkes sevinirdi ama bugün besici, kendi yetiştirdiği hayvanını satamıyor. Vatandaş, alım gücü olmadığı için kurban alamıyor. Böylesine sorunlu bir süreç yaşıyoruz.” diye konuştu.

 

 

KURBANLIK FİYATI 2.GÜN DÜŞTÜ

 

 

CHP’li Gürer’e içine düşürüldükleri bu zorlu durumdan dert yanan üretici Mustafa Doğdu ise, “Çiftçiyi tamamen bitirdiler. Bunun yem maliyeti, girdi maliyeti… Bugün bir Afgan çobana aylık 40.000 lira veriyoruz. Ona da ‘Şöyle yap, böyle yap’ dediğimiz zaman adam bırakıp gidiyor. Dağda malımızı bırakıp gidiyor. Bizi perişan ettiler. 10 ay önce bu malı biz 20.000 liranın üstünde satıyorduk, şimdi 15.000 lira diye yalvararak satamıyoruz. İşte kaldı mal elimizde. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Daha ne diyelim? Bu durumu büyüklerimizin görmesi lazım artık. 110 kiloluk malı 15.000liraya veriyoruz. Bugün kasaba gittiğiniz zaman 600 liraya et alıyorsunuz, 700 liraya et alıyorsunuz. Burada bizim malımızın etinin kilosu 200 liraya geliyor. Yani bize bir yol göstersinler artık, biz de onu yapalım. ‘Yapmayın’ diyorlarsa yapmayalım. Yani çiftçi olarak rezil etmesinler bizi. Bir yıldır besliyoruz, şu an yemin 50 kilosu 650 lira. Bunun karşılığında da bayramı umutla bekledik. Bugün perişanlık diz boyu. Kurban Bayramından istediğimizi değil, istediğimizin %50’sini bile bulamadık. Benim malım 110 kilo tartılı, bugün devletimiz etin kilosu için 260 lira açıklama yaptı. Biz 220 liraya verelim, 200 liraya verelim. Hani alan yok, 200 liraya vallahi verelim ama alan yok. Ne yapalım? Hayvancılığın sürdürülebilirliği kalmadı. Ben damızlıkçıydım, damızlıkçılığı bitirdim. Bu yıldan sonra kurban da yapmayacağım. Yeminle söylüyorum, yapmayacağım. Yani şu malın güzelliğine bakın. Biz bir yıl boyunca baktık buna, tamamen bitirdiler. Ama bugün bir evlat babasının yaptığını yapamaz hale geldi. Yani meslek bitti. Benim köyümde 10 tane sürü vardı, şimdi bir tane sürü yok. Yeşilburç köyünde bir tane mal kalmadı. Babamız başımızda olmasın, biz de yapmayız. Yemin ediyorum yapmayız. Bugün bir komşumuza, arkadaşımıza ‘Gel bir bardak çay içelim’ diyemez hale geldik. Böyle bir şey var mı? Yarım ekmek yemeği 200 liraya yiyoruz. Benim sattığım malın kilosu 200 lira.” dedi.