CHP’li Gürer: Gıda tüketiyoruz derken yaşam tükenmemeli

CHP’li Gürer: Gıda tüketiyoruz derken yaşam tükenmemeli
8 Ağustos 2021 11:54

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2018 -2019 yıllarında gıda zehirlenmesi nedeniyle 48 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “2018 ve 2019 yıllarında gıda zehirlenmesi ile hastanelere başvuran kişi sayısı ile zehirlenme sonucu yaşamını kaybeden sayısı ne kadardır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık tesislerinde ‘gıda zehirlenmesi’ tanımı konulan kişi sayısının 77 bin 377 olduğunu belirtti.

Bakan Koca, “Ölüm Bildirim Sisteminde (ÖBS) ölüm nedenleri arasında, belirtilen “Gıda Zehirlenmesi” tam kodlarından herhangi birinin yer aldığı 48 kişi bulunmaktadır” diye konuştu.

 

GIDADAN KAYNAKLI ÖLÜMLER OLMAMALI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yediğimiz ve içtiğimiz ürünlerle yaşamımızı tüketiyoruz. Her yıl, kaçak alkolden çok sayıda vatandaşımız ölüyor. Hastaneye başvuranların dışında gıda zehirlenmesini fark etmeden rahatsızlık olarak yaşayıp geçiren de var. Ekonomik sorunlar, daha ucuz ürüne yönelişi artırdı. Denetimler yetersiz. Serbest piyasa ekonomisi anlayışı ile piyasa başıboş kaldı. Bunun yarattığı kontrolsüzlük sağlığımız açısından sorun yaratıyor. Vatandaş, örneğin mantar gibi doğada bulunan ürünü, hangisi zehirli bilmeden toplaması ile oluşan sıkıntılar da var. Gıda, sıkı kontrol ve takip gerektirir. Sağlığımız için gıdayı önemsemeliyiz, aksi durumda canımızla ödüyoruz. Bir de, bilim insanlarınca risk görülen ve süreç içinde etkisi açığa çıkan sentetik ürünlerle oluşan gıdalardan da mutlaka uzak durulmalıdır” diye konuştu.