CHP’li Gürer: Eşit işe eşit ücret ve kadro verilmeli!

CHP’li Gürer: Eşit işe eşit ücret ve kadro verilmeli!
19 Kasım 2021 09:47

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak, başta Bakanlık bünyesinde çalışan taşeron işçiler olmak üzere Ulaştırma alanında yaşanan sorunlara dikkat çekti.

 

 

ULAŞTIRMADAKİ AKSAKLIK VE SORUNLAR

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz alarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında yaşanan sorunlar ve aksaklıkları sıraladı.

Gürer, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun da katılarak bir sunum yaptığı toplantıda yaptığı konuşmasında taşeron işçilerin yaşadığı mağduriyet, Raylı Sistemler bölümünden mezun olanların atama beklentisi, Niğde-Ankara otoyolundaki araç geçiş garantisinin devlete getireceği mali yük ve bezeri sorunlardan bahsetti.

 

 

TAŞERON SİSTEMİN VARLIĞI VİCDANLARI YARALIYOR

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, çalışanlar açısından ciddi haksızlıkların devam ettiği bir bakanlık olduğunu belirtti.

Karayolları skalalar arası farkların, Anayasa’nın 2’nci, 10’uncu ve 55’inci maddelerine dahi aykırı olduğu hâlde sürdürüldüğünü ifade eden Gürer, “Vicdan yaralayan, iş yerlerinde iş huzurunu bozan farklı ücret uygulamasından vazgeçilip eşit işe eşit ücret verilmelidir. Taşeron düzenlemesini içeren 696 sayılı KHK birçok konuda binlerce işçi için eksiklikler içermekte, kadro verilmemiştir. Yol bakım, onarım, köprü ve tünel çalışanlarına, “müşavirlik ihalesi” adı altında çalışanlara, HGS, OGS çalışanlarına kadro verilmemiştir. Yüzde 70 işçilik gideri bahane edilerek binlerce emekçi kadro dışı bırakılmıştır” dedi.

 

 

TAŞERONLARIN HAKLARI NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK

 

 

Karayollarında katmerli bir emek sömürüsü de devam ettiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Taşeron firmalarda işçilerin en erken yirmi gün maaşları gecikmeli ödenmekte, dört aya kadar maaş gecikmeleri devam etmektedir. Bakanlık da bu durumu seyretmektedir” dedi.

Karayollarında 14.700, PTT’de 17.400 çalışan ile demir yolları, hava limanları çalışanları, kiralık araç şoförlerinin halen taşeron olarak kaldığını vurgulayan Gürer, 2, asıl işi yaptıkları hâlde ne yazık ki kadroları verilmemiştir. Sayın Bakan, taşeron firma çalışanları ne zaman kadroya alınacaktır? Karda, kışta, soğukta, sıcakta çalışan emekçilerin hakkı ne zaman teslim edilecektir?” diye sordu.

FAALİYET RAPORUNA YANSIYAN AKSAKLIKLAR

 

 

Bakanlığın faaliyet raporuna da yansıyan aksaklıklardan bahseden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık faaliyet raporuna hizmet alanlarına yönelik kariyer uzmanı, mesleki ve ara kademe personel sayısının yetersiz olduğu, çalışanları teşvik edecek sistemin olmadığı, fiziki çalışma ortamının yetersiz olduğu zayıf yönler olarak tanımlanmıştır; çok doğru tespitler ancak Bakanlığın bu zayıf yönleri yirmi yılda uygulanan AK Parti’nin yanlış politikalarıyla oluştu. Örneğin, Demiryolları kurumsal kimliğini tükettiniz, serbestleştirmeyle canını okudunuz, yatırımlar sürüncemede kaldı” ifadelerini kullandı.

 

 

ATAMA BEKLEYEN ÜNİVERSİTELİLER

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının Raylı Sistemler Yol Teknoloji mezunlarının yıllardır atama beklediğine işaret eden Gürer, “ KPSS’ye birçok kez girdiler ama sonuca eremediler. Neden atamaları yapılmıyor? Makinist ve diğer çalışanların özlük hakları iyileştirilmiyor, sendikaya göre atamalar yapılıyor. Karayollarının teknik personel alımı için inşaat mühendisleri aylardır bekliyorlar. Bu konuda da bir açıklama yapmanızı istiyorlar” diye konuştu.

 

 

ANKAR-NİĞDE OTOYOLU HALEN EKSİK

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yap-işlet-devret modeliyle, adı “Ankara-Niğde Otoyolu” olarak tanımlanan ancak kara yolu levhalarında en az Niğde adının yer aldığı, en pahalı ücretli yolun üst yapı çalımları tamamlanmadan hizmete açıldığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dinlenme tesislerinin dahi hâlen tamamlanmadığını belirtti.

 

 

GEÇİŞ GARANTİLERİ

 

 

Gürer ayrıca, Bakan Karaismailoğlu’na “Yol için Ankara-Acıkuyu 34 bin araç, Acıkuyu-Alayhan 25 bin araç, Alayhan-Gölcük 18 bin araç günlük araç geçişi garantisi verildi. Bu yolu açıldığından beri ne kadar araç geçti? Geçmeyen araçlar için devlet şirkete ne kadar ödeme yaptı? “ şeklinde soru yöneltti.