CHP’li Gürer: Ekonomik kriz, vatandaşlarımızı yurtdışına yönlendiriyor!

CHP’li Gürer: Ekonomik kriz, vatandaşlarımızı yurtdışına yönlendiriyor!
26 Şubat 2023 11:25

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başka ülkelerde şirket açan Türk vatandaşı sayısının 220 bin olduğunu açıkladı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurtdışında şirket açan Türk vatandaşlarının sayısı ile vatandaşlarımızın başka ülkelerde edindikleri taşınmazlarla ilgili resmi verilerin açıklanması istemiyle Dışişleri Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

 

 

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

 

“Dünya genelinde Ülkemiz ve KKTC hariç TC vatandaşı olup iş ve iş yeri açmış, şirket kurmuş, firması bulunan müteşebbis sayısı kaçtır?

İştigal konularına göre ilk beş meslek grubu hangisidir?

Yurt dışında edindikleri arazi ve mülk varlığı nedir?

Kaç TC vatandaşı dünya üzerinde ülkemiz ve KKTC hariç taşınmaz mal varlığı edinmiştir?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurtdışında şirket açan yaklaşık 220 bin Türk vatandaşının bulunduğunu belirtti.

 

 

EN ÇOK GASTRONOMİ

 

 

Birçok ülkede ticaret odaları ve benzeri kuramların iş insanlarını ülkelere göre kaydetmemesi nedeniyle bu verilerin değişiklik gösterebildiğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, “Yurtdışındaki Türkler ağırlıklı olarak gastronomi, perakende, gıda, imalat, inşaat sektörlerinde faaliyet göstermekte, bunların yanı sıra doktorluk, avukatlık, mühendislik vb. mesleklerle de iştigal etmektedirler” dedi.

 

 

YURTDIŞINA GİDENLERİN SAYISI AÇIKLANAN RAKAMLARDA ÇOK DAHA FAZLA

 

 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yurtdışında farklı alanlarda iş kuran ya da mesleğine yönelik faaliyette bulunanların sayısında ciddi oranda artış olduğundan söz edilmeye başlandığını belirterek, “Beyin göçü sürekli gündeme getiriliyor. Ancak Dışişleri Bakanlığınca, soru önergemize verilen yanıtta, görünün o ki tüm veriler yer almıyor. Çünkü beyin göçüyle alakalı olarak yurtdışına giden Türk vatandaşlarının sayısının açıklanan rakamlardan daha fazla olduğu söyleniyor” diye konuştu.

 

 

SİYASİ KAYGILARDA RAKAMLAR DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkedeki ekonomik sorunların derinleşerek artmasının, çok sayıda vatandaşımızın yurt dışına iş kurmak ya da iş bulmak amacıyla gittiği ve sayılarının sürekli arttığı yönünde bilgilerin geldiğine de işaret ederek, “Ancak Bakanlık tarafından açıklanan rakamsal verilerin siyasi hesaplar dikkate alınarak oluşturulduğu yönünde kaygılar var” şeklinde konuştu.