CHP’li Gürer: Domates üreticisi, maliyeti kurtardığına bile seviniyor!

CHP’li Gürer: Domates üreticisi, maliyeti kurtardığına bile seviniyor!
31 Ağustos 2021 10:02

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ve Altunhisar ilçelerinde domates hasadına başlanan tarlalarda, üreticilerle ve tarım işçileriyle bir araya geldi.

 

 

Geçen yıl maliyetinin çok altında fiyatla satılan domatesin, bu yıl ise ancak maliyetini kurtaracak fiyatlarla pazarlandığını belirten Gürer, üreticinin kar edip, tüketicinin de ucuza ürün alabilmesi için başta gübre ve sulama giderleri olmak üzere girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyledi.

 

 

GÜRER, DOMATES TARLALARINDA ÜRETİCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda domates üretiminin arttığı ve adeta bölgenin domates ambarı haline gelen Bor ve Altunhisar ilçelerinde tarlaları gezerek, üreticilerin ve tarım işçileriyle bir araya geldi.

 

 

BOR VA ALTUHHİSAR’DA DOMATES ÜRETİMİ ARTTI

 

 

CHP Milletvekili Gürer, domates üretiminin özellikle Bor ve Altunhisar ilçelerinde son yıllarda ciddi oranda artış gösterdiğine dikkat çekti.

 

 

ÇEVRE İLLERE GÖNDERİLİYOR

 

 

 

Domates hasadının başladığı tarlalarda, salçalık domateslerin toplanarak, çevre illere de gönderilmeye başlandığını söyleyen CHP Milletvekili Gürer, “Bu bölge, adeta çevre illerin domates ambarı oldu. Gübre, ilaç ve sulama suyu artışına rağmen, domates üreticisi, maliyetinin kurtaracak bir fiyatla ürününü satabiliyor. Domates hasadı geçen yıla göre daha sorunsuz gidiyor” dedi.

 

 

GEÇEN YIL 30 KURUŞTU, BU YIL 80 KURUŞ OLDU

 

 

CHP Milletvekili Gürer’in domates hasadı ve pazarlanmasıyla ilgili bilgi veren bir Çiftçi“Geçen yıl ve önceki yıllarda domates üretimi yapıyordum. Geçen yıl 30 kuruşa domates satmak zorunda kaldık ve bu maliyetin çok altında bir rakamdı. O nedenle ben üretim yapmayı bırakıp, tarlalardan domates toplayıp çevre illere pazarlama yapmaya başladım. Bu yıl üretim değil, aracılık yapıyorum. Gen yıl 30 kuruş olan domates, bu yıl 80 kuruya kadar çıktı. Ancak 80 kuruşluk bir fiyat sadece maliyeti kurtarmaya yetti. Üretici yine beklenen geliri elde edemedi” dedi.

 

 

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise tarımda girdi maliyetlerinin her yıl bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkarak arttığına işaret etti. Gürer, tüketicinin ucuza ürün alabilmesi, üreticinin ise ürününe verdiği emeğin karşılığını alabilmesi için girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyledi.

 

 

TARIM İŞÇİSİ ÖĞRENCİLER, YEVMİYEDEN MEMNUN DEĞİL

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, domates hasadını devam ettiği tarlalarda tarım işçileriyle de bir araya geldi. Kendilerinin öğrenci olduğunu söyleyen gençler, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Aldığınız yevmiyeden memnun musunuz?” şeklindeki sorusunu “Hayır” diyerek yanıtladı.

 

 

ÖĞRENCİLER TARLADA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR

 

 

CHP Milletvekili Gürer, bölgede yurttaşların önemli bir bölümünün gelir düzeyinin düşük olduğuna dikkat çekerek, “Bu insanlarımızın çocukları da eğitimlerini sürdürebilmek için yaz döneminde çalışmak zorunda kalıyor. Ekonomik buhran, gençleri yazın tarlada çalışmaya zorluyor” diye konuştu.

 

 

PIRIL PIRIL GENÇLERE İYİ EĞİTİM OLANAĞI SAĞLANMALI

 

 

Domates hasadı yapılan tarlada çalışan gençlere, yaşamlarının güzel olması temennisinde de bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer fethi Gürer, “Bu pırıl pırıl gençlerimizin tarlada çalışmak yerine, kendilerine sağlanacak olanaklarla daha iyi eğitim koşullarına ermelerini diliyorum” şeklinde konuştu.