CHP’li Gürer: Dış güçler ile siyasi kriz var, ticari kriz yok!

CHP’li Gürer: Dış güçler ile siyasi kriz var, ticari kriz yok!
9 Ocak 2022 10:32

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, siyasi kriz yaşadığımız ülkelerde, ülkemiz arasındaki ticari anlaşmaların akıbetini soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Önergeyi yanıtlayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, siyasi kriz yaşanan ülkelerle ülkemiz arasındaki ticari anlaşmaların sorunsuz devam ettiğini açıkladı.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin zaman zaman siyasi krizler yaşadığı ülkelerle yaptığı ticari anlaşmaları, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ile ticaret ilişkileri, AB ile yürürlükte olan Ortaklık Konseyi Kararları kapsamında devam ettiğini belirterek, bu ülkeler ile ülkemiz arasında iptal edilen bir ticari anlaşma bulunmadığını açıkladı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin zaman zaman siyasi krizler yaşadığı ülkeler arasında yer alan Almanya, Hollanda, İsrail, Fransa ve İtalya ile devam eden kaç ticari anlaşmaların açıklanması için Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

 

 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ayrıca, “2019 ve 2020 yıllarında bu ülkelerle toplam ithalat ve ihracatımız ne kadar olmuştur?

Yaşanan siyasi krizlerden sonra iptal edilen ticari anlaşma veya anlaşmalar var mıdır?” şeklindeki sorularının da yanıtlanmasını istedi.

 

 

CHP Milletvekili Gürer’i önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Mehmet Muş,

Soru önergesinde bahsi geçen Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ticaret ilişkilerin, AB ile yürürlükte olan Ortaklık Konseyi Kararları kapsamında devam ettiğini belirtti.

Bakan Muş, bu ülkelerle ülkemizin ayrıca ikili ticaret anlaşmasının bulunmadığını açıkladı.

Bakan Muş; sanayi ürünleri, işlenmiş tarım ürünleri, kömür ve çelik ürünleri ve tarım ürünleri ticaretinin Ortaklık Konseyi Kararları kapsamında yer aldığına dikkat çekti.

Bakan Muş, adı geçen ülkeler ile ülkemizin gümrük idareleri arasında karşılıklı idari yardım ve iş birliğine ilişkin hususların düzenlendiği gümrük alanında işbirliği anlaşmalarının bulunduğunu da belirtti.

Ayrıca, söz konusu ülkeler ile ülkemiz arasında iptal edilen herhangi bir anlaşma bulunmadığına dikkat çeken Bakan Muş, soru önergesine yer alan istatistiki bilgilerin ise TÜİK uhdesinde bulunduğuna değindi.

 

 

DIŞİŞLERİ BAKANI: “TİCARİ KÜSLÜK OLMAZ”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2019 yılı TBMM’de bütçe komisyon görüşmelerinde konuyla ilgili sorusuna Dış işleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, “Ticaret sadece devletten devlete yapılmıyor. Bir ülkeyle küstünüz diye özel sektörü neden cezalandıralım? Bu, üye olduğumuz Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası hukukla çelişmez mi? Böyle bir hakkımız yok.” ifadesini kullandı.