CHP’li Gürer: Deprem ciddi bir konu ve ciddiyetle yaklaşılmalı!
7 Ağustos 2024 09:19
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, olası İstanbul depremine yönelik çalışmalar ve düşünülmesi gereken konularla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, verdiği yanıtta bu soruların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanması gerektiğini belirtti ve soruların bu bakanlıklara yöneltilmesini bildirdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 11 ilde ağır zarar ve binlerce can kaybına neden olan depremde bölgeyi gördüğü eksikler ve olası sorunlar hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a soru önergesi verdiğini belirtti. Gürer, aldığı yanıtta Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın, soruların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığına yönlendirilmesi gerektiğini belirttiğini, ancak Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’nün Ankara’ya taşınmasının hangi bakanlığın görevi olduğunu yanıtlamadığını ifade etti.
Gürer, “Anayasada Cumhurbaşkanına milletvekili soru soramaz hükmü korunduğu için, tek yetkili ve yürütme başı olan Cumhurbaşkanına soru sorulamadığı, ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısına soru sorulabildiği, onun da soruları genelde yanıtsız bıraktığını” belirtti. “Deprem ciddi bir konudur ve ciddiyetle yaklaşılmalıdır” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şöyle dedi; “Ülkemizde deprem riski varlığı bilinmektedir. Bilim insanları yüksek riskli bölgeleri sürekli gündeme getirmektedir. Bu bağlamda İstanbul İli yüksek riskli bölgedir. Gerçekleşmemesini temenni ettiğimiz depremin gerçekleşmesi halinde önemli sorunlar ortaya çıkabileceği de ifade edilmektedir. Yapılar sağlam olsa dahi başta ulaşım, haberleşme ve personel olarak çalışanların yaşayacağı olası sorunlar dikkate alınarak en azından kamu kurum ve kuruluşları için önlemler alınmasının ihtiyaç olacağı anlaşılmaktadır.
1- Bu bağlamda bir öngörü ve önlem çalışması var mıdır?
2- İstanbul’a taşınan Merkez Bankası ile başta Kamu Bankalarının genel müdürlüğü gibi kuruluşların deprem riski düşük olan Ankara’ya geri taşınması düşünülmekte midir?
3- Hali hazırda İstanbul’da merkezi bulunan kamu kurum ve kuruluş sayısı kaçtır?
4- İstanbul’daki tüm kamu kurum ve kuruluşları, okul, üniversite, müze, otel, konuk evi, öğretmen evi gibi sosyal tesislerin deprem riskine karşı incelemesi yapılmış mıdır?
5- Kaç kamu kurum kuruluş ve diğer devletin denetim kontrol ve kullanımında olan yerlerle ilgili deprem riskine karşın inceleme yapılmıştır?
6- Belediye hizmet binaları, cezaevleri, yurtlar bu bağlamda risksiz yapılar mıdır?
7- İstanbul’daki yol, köprü, viyadük, üst ve alt geçitler tamamının deprem riski için incelemesi yapılmış mıdır? Sorun saptanmış mıdır?
8- 6 Şubat depremlerini yaşayan ve ağır hasar gören yerlerde toplanma konaklama ve ihtiyaç giderme ile yol kullanımında çok ciddi sorunlar yaşanmıştır. Bu bağlamda gerekli dersler alınarak İstanbul için olası bir depreme karşı bir çalışma var mıdır?
Örneğin, okul binalarında yer alan tuvaletlerin, bahçe bulunan yerlerde bahçe duvarlarının düzenlenmesi ve deprem anında kullanılabilecek alet, edevat ve malzemelerin yer alacağı küçük malzeme depolarının oluşturulması gibi acil ihtiyaçlar için bir planlama ve çalışma yapılmakta mıdır? Bu bağlamda, hizmetli, muhtar ve okul yöneticisine ayrı ayrı anahtar tesliminin sağlanması gibi basit ancak deprem sonrası çok önem arz eden ayrıntılar için ne tür önlemler alınmaktadır?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 27.12.2023 tarihli yazılı önergesine aylar sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yanıt vermedi. “Soruları Bakanlara sorun ”dedi.
Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, “Anayasanın 98 inci maddesi uyarınca Başkanlığınızca tarafıma gönderilen yazılı soru önergelerinden, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin önergeler cevaplandırılmaktadır.
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca bakanlıkların görev ve yetki alanına giren önergeler bakanlıklar tarafından cevaplandırılmaktadır.
Bu itibarla, Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi GÜRER tarafından verilen 7/7528 esas numaralı yazılı soru önergesinde bahsi geçen hususlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının görev ve yetki alanına girmektedir. Bilgilerini ve gereğini arz ederim.” dedi.
Gürer, “Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların görev alanına deprem konusunun girmediği bu yanıttan anlaşılabilir. Yetkinin Bakanlarda olduğu belirtiliyor. Mevcut sistemde ise kanun yürütme yetkisi tek başına Cumhurbaşkanına bırakılıyor. Kanun teklifini TBMM’ye sunamayan, Meclis’te yer almayan, istifası dahi af ile olabilen ve tek yetkili Cumhurbaşkanı dışında hareket edemeyen Bakanlardan depremle ilgili yanıt almak istemek, bu bağlamda bile işleyişin ne kadar sorunlu olduğunu gösteriyor.” dedi.