CHP’li Gürer: Cumhurbaşkanı ekonomi  konuştukça, piyasa dalgalanmasından kimler rant sağlıyor?

CHP’li Gürer: Cumhurbaşkanı ekonomi konuştukça, piyasa dalgalanmasından kimler rant sağlıyor?
28 Ağustos 2021 10:09

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası’nın (MB) yaptığı zıt açıklamalar nedeniyle döviz kurlarında oluşan dalgalanmalar ve bu durumdan maddi çıkar sağlayanları soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a Cumhurbaşkanının faizlerle ilgili her açıklamasının ardından piyasalarda negatif yönde oluşan rakamsal dalgalanmaların nedenini soran Gürer, faizler düşmeyecekse Cumhurbaşkanının, böyle açıklamalar yapmasının nedenlerinin açıklanmasını istedi.

 

 

BAKAN BU SORULARA YANIT VEREBİLİR Mİ?

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon ve faizlerle ilgili açıklamaları, Merkez Bankası’nın tavrı, Merkez Bankası ve Cumhurbaşkanının aynı konularla ilgili farklı açıklamalar yapmasının neden olduğu olumsuzluklara dikkat çekti.

 

 

CUMHURBAŞKANININ YARATTIĞI ALGI

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ağustostan itibaren faizlerde düşüşe geçiyoruz. Enflasyonda da düşüş başlıyor. Düşük faiz düşük enflasyon demektir” sözleriyle kamuoyunda faizlerin düşeceği algısını yarattığını anlatan Gürer, şu sorulara yanıt istedi:

 

 

MERKEZ BANKASI VE CUMHURBAŞKANI NEDEN ZIT AÇIKLAMALAR YAPIYOR?

 

 

“1.Cumhurbaşkanın açıklamasına rağmen MB-PPK’nin faizleri sabit tutmasının nedeni nedir?

2.Cumhurbaşkanına faiz indirimi için ekonomik altyapının hazır olup olmadığı bilgisi verilmekte midir?

3.Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalar sonucunda piyasalarda dalgalanma yaşanıp rakamsal farklılıklar oluşuyor. Bu durumda piyasa dengeleri değişiyor. Faizler düşmeyecekse böyle bir açıklama yapılmasının nedeni nedir?

4.Cumhurbaşkanın ‘faiz düşerse enflasyon da düşer’ yaklaşımı MB nezdinde kabul görmemekte midir?

5.Asli görevi enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarını sağlamak olan MB’nin, enflasyonun yükselişe devam edeceği görüşünde olması ve ülkede her konuda tek yetkili kişi olan Cumhurbaşkanın düşünceleri ile örtüşmemesi ekonomi yönetiminde çelişkilere neden olmakta mıdır?

6.Cumhurbaşkanı ve MB’nin yaptığı zıt açıklamalar nedeniyle piyasa döviz kurunda oluşan gel–gitlerden faydalanan kişiler kimlerdir?”