CHP’li Gürer: Çiftçileri karabulutlar sardı!

CHP’li Gürer: Çiftçileri karabulutlar sardı!
21 Şubat 2021 11:06

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin en çok üretiminin yapıldığı Niğde ile Nevşehir, Aksaray, Konya illerinde depolarda patates için kritik sürecin başladığını belirtip, “Acil önlem alınmazsa patates depoda çürüyecek” diye konuştu. Gürer, bazı depolarda patateslerin çillenmeye başladığını sürecin iyice daraldığını ifade etti.

 

 

Patatesin ihracatının yapılabilesi için teşvik primi cazip kılınmasının tüccarı alıma yönelteceğini TMO’nun geçmişte olan örneklerdeki gibi patates alımı yapması gerektiğini söyledi.

 

GÜRER, ÜRETECİLERİN SESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürününü maliyetine bile satamadığı için depoya koyan ve alıcı olmadığı için de kara kara düşünen patates üreticilerinin sesi olmaya devam ediyor.

 

 

TONLARCA PATATES ÇÜRÜMEYİ BEKLİYOR

 

 

Bu yıl patates üreticilerinin 1 liraya mal ettiği patatesi 60 kuruşa bile satamadığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şu anda sadece Niğde ve Nevşehir’de 500 bin tona yakın patatesin depolarda alıcı beklediği biliniyor. Konya ve Aksaray illerinde de patates alıcı bekliyor. Şayet Mart ayına kadar çözüm üretilmezse patates depolarda çürüyecek ve binlerce üreteci ciddi manada mağduriyet yaşayacak. Bazı depolarda çillenme başlamış, daha iyi korunaklı olan depolarda ise ürün sadece kısa bir süre daha muhafaza edilebilir. Ama sonrası için durum perişanlık. Bazı köylerde patatesler hayvan yemi olarak tüketilmeye başlanılmış. Eğer depodaki ürünlerin satışı olmazsa çürüyen patatesin depodan boşaltılması da ayrıca bir külfet haline gelecek. Çürüdüğünde atıl olarak çevre kirliliğine de neden olacak. Sorunun çözümü için AKP iktidarı acil önlem alarak çözüm üretmelidir” dedi.

 

 

İHRACAT TEŞVİK PRİMİ

 

 

Elde kalan yüzbinlerce ton patatesin ekonomiye kazandırılabilmesi için önerilerini sıralayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patatesin ihraç edilmesinin önünün açılması için tüccara cazip teşvik verilmesini ve bu konuda üreticinin derdine derman olabilecek oranda tüccarın alım yapacağı ihracat teşvikinin bir an önce verilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

TMO PATATES ALIMI YAPABİLİR

 

 

Hububat alımının yanı sıra zaman zaman üreticilere destek olmak adına farklı ürünlerin alımını da gerçekleştiren Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçmişte patates alımı yaptığını anımsatan Gürer, TMO patates alımı yapıp, tüketiciye uygun fiyatla satışına kapı aralaması gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı, patates üreticilerinin feryadını duymalı ve bu konuda TMO’yu görevlendirmelidir” şeklinde konuştu.

 

 

30 YILDIR BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞMADIK

 

 

Çiftlik ilçesi ile merkeze bağlı Gölcük Edikli, Orhanlı, Konaklı, Kiledere, Alay, İnli, Bozköy, Azatlı, Divarlı, Ovalıbağ, Aktaş, Bağlama kasabaları ve Hasaköy, Tırhan, Ağçaşar, Hüyük, Kula köyleri başta olmak üzere Misli ve Melendiz ovasında üretilen ürünler depoda kaldı.

Patates üreticileri, “Biz 30 yıldır böyle bir durum yaşamadık. Üret dediler ürettik, maliyetine satamadık. Ürün elimizde kaldı. Çürümeye az kaldı. Bir an önce iktidar sesimizi duyup bize yardımcı olsun” dediler.

 

 

PATATESE ÇÖZÜM BULUNSUN

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 71 ilde patates yetişiyor. 2000 yılında, nüfusumuz 20 milyon daha azken 6,5 milyon ton patates yetişiyordu. Bugün ise yine aynı miktarda 5 milyon ton civarında patates yetişiyor. Hububattan sonra en çok tüketilen ürün olmasına rağmen depoda kalıyor. Patates üreticileriyle sürekli irtibat halindeyiz. Pandemiye rağmen üretim yapan, ancak ürünleri elinde kalan çok sayıda çiftçi ciddi manada kaygı yaşıyor. Bu ay da patates satılmaz ise tonlarca ürün heba olacak. Üreticiler için satış yolu yaratılmazsa, zarar tespiti yapılıp iktidar zararları karşılamalıdır” diye konuştu.