CHP’li Gürer: Çiftçi sulama suyu elektrik fiyatlarındaki artıştan şikayetçi!

CHP’li Gürer: Çiftçi sulama suyu elektrik fiyatlarındaki artıştan şikayetçi!
4 Mayıs 2022 10:05

Bayramda bir torba gübreyi tarlasında ezilen yerlere ekerek ürün kaybını azaltmak isteyen çiftçi” kışın büyük şehirlerde çöpten kağıt toplayıp,memlekette tarla ekiyordum.Suriyeliler kağıt toplama işini ele geçirdi.Biz ne olacağız” dedi

 

 

Gürer: “Çiftçi sulama suyu elektrik fiyatlarındaki artıştan şikayetçi”

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bayramda Altunhisar ilçesinde hububat üreticilerinin sorunlarını dinledi. Fiyat artışı nedeniyle tarlasına yeterli gübre atamadığını belirten üretici Kiper , girdi maliyetlerinin çok arttığını, kuraklığın da etkisiyle bazı bölgelerde bekledikleri verimi alamayacaklarını anlattı

Çiftçilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise gübre ve sulama suyundaki fahiş fiyat artışlarının yanısıra kuraklığın da etkisiyle oluşacak verim düşüklüğünün hububat üreticisini bu yıl da mağdur edeceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bayramda da Altunhisar ilçesinde buğday üreticileriyle bir araya geldi.

Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle tarlasına yeterli miktarda gübre atamadığını anlatan Emin Kiper isimli üretici, CHP Milletvekili Gürer’e girdi maliyetlerindeki artıştan dert yandı.

 

 

GÜBRE FİYATLARI 3-4 KAT ARTTI

 

 

Tarlasına taban gübresi atamayan ve çok az miktardaki gübreyi de ancak tarım araçlarının geçerken ezdiği noktalara atabilen Emin Kiper,” Gübre fiyatları geçen yıla göre 3-4 kat artı. Tarlamıza alt gübre atamadık. Üst gübre alacak durumumuz da yok. Elimizde avucumuzda olan gübreyi, kamyonun geçtiği bölgelere atıyoruz. Bu durum verim kaybına neden olacak” dedi.

 

 

SAATİ 80 LİRA OLAN SULAMA SUYU 150 LİRAYA ÇIKTI

 

 

Sulama suyu sorununa da dikkat çeken Emin Kiper “Tarlamı sulamak için saati 150 lira su parası ödüyorum. 18 saat su verdim ve 2700 lira ödedim. Geçen yıl 80 lira olan saatlik su parası bu yıl 150 liraya çıktı. Sulama suyu çok pahalı. Yağmur da yağmadı. Hasandağı’ndan itibaren Altunhisar bölgesine yağmadı ama Niğde tarafına yağdı. Buraya 1.5 aydır yağmur düşmedi. Kuraklık olduğu için ekinler kendini iyiden iyiye saldı. Kuyudan elektrikle su çıkarıyoruz ve elektrik faturaları da çok yüksek” diyerek sulama suyu sorununun neden olduğu mağduriyeti anlattı.

 

 

MİLLET SURİYELİLERDEN BIKTI

 

 

Ülkemizdeki mültecilerin neden olduğu soruna da işaret eden Emin Kiper, “Cumhurbaşkanı bunu duysun; ben Kayseri’de kağıt, naylon topluyordum. Suriyelilerin yüzünden gidemiyorum. Suriyelilerden millet yıldı artık. İstanbul neredeyse yok oldu. Hep yabancı uyruklu” ifadelerini kullandı. Kiper, kışın topladığı kağıdı satıp kazandığı ile tarla ektiğini söyledi.

 

 

SULAMA SUYU SORUNU BÜYÜK

 

 

Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğde’de sulama suyunda yaşanan sorunların yanısıra bazı bölgelerde kuraklığın neden olduğu sorunların da ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.

 

 

REKOLTE KAYBI BÜYÜK OLACAK

 

 

Kuru tarım yapılan bölgelerde rekolte kaybının olacağının görüldüğüne işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer. “Normalde kuru tarım yapılan arazilerde bir dönümden 270 kg ürün elde ediliyor. Kuraklık nedeniyle bu miktar düşecek. Sulu alanlarda ise bir dönümde 600 kilo üzerinde ürün elde edilebiliyor. Taban fiyat belirlenirken kuru tarıma göre değil, ortalamaya göre fiyat baz alınıyor. Bu da kuru tarım yapılan yerlerde mağduriyete neden oluyor. Kuraklık nedeniyle verim kaybı olacağı için çiftçi giderlerini bile karşılayamayacak duruma gelecek” ifadelerini kullandı.

Gürer, gübre, tohum. İlaç ve sulama suyunun 2-3 kat arttığı bir dönemde kuraklık ve pandemi koşulları da göz önünde bulundurularak, çiftçinin beklentisini karşılayacak bir taban fiyat açıklanması gerektiğini de sözlerine ekledi.