CHP’li Gürer: Bakanlar, Ukrayna ve Venezuela için kafa yordukları kadar  çiftçimiz için de kafa yorsunlar!

CHP’li Gürer: Bakanlar, Ukrayna ve Venezuela için kafa yordukları kadar çiftçimiz için de kafa yorsunlar!
14 Temmuz 2022 10:15

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bazı bölgelerde hasadı başlayan bazı bölgelerde ise iklim nedeniyle hasadı sarkan hububat üreticileri ile görüştü.

 

 

 

Buğday üreticilerinin sorunlarını dinleyen Gürer, TMO’nun üreticiye gidip yerinde ürün alması yönündeki taleplerini aktardı.

Primle birlikte 7 bin 400 liraya ulaşan buğday alım fiyatının çiftçinin ilgisini çektiğini bu nedenle üreticilerin bu yıl TMO’ya ürün vermekte istekli olduğuna işaret eden Gürer, üreticiyi nakliye masrafından kurtarmak için TMO’nun alım noktaları oluşturup, çiftçiye giderek ürünü yerinde alması gerektiğini anlattı.

 

 

HASAT BAŞLIYOR

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticileriyle görüştükten sonra yaptığı açıklamada Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) çağrıda bulundu. Gürer, hasat başlamayan bölgelerde 10-15 güne kadar hasadı yapılacak olan buğday için bu yıl açıklanan taban fiyatla, TMO’nun üreticiye giderek ürünü üreticinin yerinden alması gerektiğini aktardı.

 

 

YERLİ ÇİFTÇİNİN SORUNU İKTİDARIN GÜNDEMİNDE DEĞİL

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının gündeminde yerli çiftçinin sorunlarının olmadığına da işaret ederek, “Ukrayna- Rusya savaşı hububat temini konusunda tün dünyada sorun yarattı. O bölgeden dünyaya 60 milyon ton hububat dağılımı vardı. Milli Savunma Bakanı Ukrayna’daki tahılın Savaş bölgesinden Dünyaya sevki için çalışma yürütüyor. Tarım ve Orman Bakanı da Venezuela’da tarım yapmaya zamanını ayırıyor. Ancak Türkiye’deki çiftçinin sorunları iktidarın gündeminde yok” ifadelerini kullandı.

 

 

TMO, ÇİFTÇİYE GİTSİN

 

 

Ömer Fethi Gürer Hububat hasat döneminin iklimsel değişim ile bir iki hafta gecikmeli başladığını ve bazı bölgelerde yeni hasada geçildiğini işaret et edip ekonomik koşulları daha olumsuz olan orta Anadolu illerinde hasadın başlayacağına işaret etti. Gürer, “Çiftçinin kara gün dostu ofisti, son yıllarda ithalatçı bir yapıya büründü. Çiftçi bu yıl verilen taban fiyat ve ek primle beraber ürününü TMO’ya verilebilir bir noktada gördü. Çiftçi ürününü verecek ama ofisin alım noktasına ürününü getirmesi gerekiyor. Her yerde ofis alım noktası yok. Bazı bölgelerde ofis daralmaya gidip kapandı. O nedenle çiftçi ürününü TMO götürmekte zorlanıyor. Doğrusu TMO çiftçiye gidip ürününü yerinde almasıdır. Mazot ile nakliye zammı çiftçiye kalınca verilen primde yolda eriyor. Haliyle bir de nakliye masrafı nedeniyle üretici TMO’nun gelip ürünü yerinde satın almasını istiyor. Çiftçiler TMO tarafından yerinde alınması konusunda bir çalışma yapılmasını talep ediyor. Tüccar çiftçinin ayağına geliyor ve TMO şartlarında alım yapması durumunda çiftçi ürününü tüccara veriyor. Girdi maliyeti yüksek. Hemen ürünü satıp borcunu ödemek istiyor” dedi.

BU YIL ÇOK DAHA AZ GÜBRE KULLANILDI

 

 

Buğday üretimin geçtiğimiz yıllardan farklı olarak daha az gübre ve daha az mücadele ile üretildiğine işaret eden Gürer, “Ancak çiftçi, buğday için TMO’nun gelip alım yapması halinde en azından geçtiğimiz yıllarda yaşadığı mağduriyeti bu yıl yaşamayacağını umuyor. Onun için de tarlalar hasat için hazır. Biçerdöver ve traktöre mazot konması için bir umutla bekleyen çiftçinin ayrıca bu giderlerinin de sübvanse edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

TMO ALIM NOKTALARI OLUŞTURMALI

 

 

Primle birlikte 7 bin 400 lira olan buğday alım fiyatının çiftçiye cazip geldiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO kara gün dostu idi. Çiftçinin hububatını TMO alırdı. Son dönemlerde ithalatçı bir kimliğe erdi. Bu yıl TMO yeniden hububat alımında, primli taban fiyat uygulamasıyla çiftçinin ilgisini çekti. Ne var ki TMO çoğu bölgede hububat alım noktalarını tasfiye etmişti. Niğde’nin Bor ilçesinde de silolar vardı. Ofis arazisi satıldı. Silolar yıllardır boş duruyor. Çiftçi istiyor ki TMO tarafından gelip alım yapılsın. En azından nakliye giderleriyle uğrayacağı zarardan kurtulmak istiyor. Bu nedenle TMO’nun alım noktaları oluşturup, çiftçinin buğdayını yerinde alacak bir sistem oluşturmalı” diye konuştu.