CHP’li Gürer: 400 bin üniversite mezunu icralık!

CHP’li Gürer: 400 bin üniversite mezunu icralık!
17 Haziran 2022 09:33

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te yaptığı konuşmada, yükseköğretim kredi borcu olan üniversite mezunlarının borç faizlerinin silinip anaparanın da sürekli bir işe girdikten sonra makul taksitlerde ödemelerine olanak sağlanması gerektiğini söyledi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, üniversite mezun gençlerin yükseköğretim kredi borçlarına ilişkin önerilerde bulundu.

Genç işsizliğin sürekli arttığı ülkemizde, gençlerin düzenli bir iş bulmakta zorlandığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş bulamayan üniversite mezunlarının yükseköğrenim kredi borçlarını ödeyemediklerine dikkat çekti.

5 milyon gencin Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne kredi borcunun bulunduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, borçlarını ödeyemediği için icralık olan gençlerin sayısının ise 400 bin civarında olduğuna işaret etti.

 

 

FAİZLER SİLİNİP ANAPARA MAKUL TAKSİTLERE BÖLÜMLELİ

 

 

Üniversite mezunlarının iki yıl içinde kredilerini ödeyememeleri halinde ÜFE oranında işleyen faize bir de gecikme faizinin işlediğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ana borç kısa sürede katlanmaktadır. Borcu bulunan gençlerin faizleri silinmelidir. Anapara ödemeleri sürekli bir işe girdikten sonra makul taksitlere bölünmelidir” önerisinde bulundu.

 

 

ÖĞRENCİLERE KİRA YARDIMI YAPILMALI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında başka illerde üniversite kazanan öğrencilerin barınma sorununa da değinerek şu ifadelere yer verdi:

“2022 yılı öğretim döneminde başka illerde üniversite kazanacak olan öğrencilerin yurt sorunu yaşayacağı bugünden görülmektedir. Öğrencilerin yurt yetersizliğinde kira yardımı yapılmalı ve öğrencilere o anlamda mağduriyet yaşatılmamalıdır.”

 

 

KİRA ARTIŞI EĞİTİME DE YANSIYACAK

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada yeni öğretim döneminde enflasyon ile oluşan kira artışları nedeni ile ev tutarak eğitimini sürdüren öğrencilerin ciddi bir sıkıntı yaşayacağını, Özellikle büyük şehirlerde KYK yurtlarına talebin artacağını bu nedenle hemen önlem alınması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Gürer “ artan yaşam pahalılığı ile açığa çıkan geçim sıkıntısının eğitimde ağır biçimde yansıyacağı görülüyor. Konaklama giderleri öğrenciler ve aileleri için önemli bir gidere dönüştü. Yurtların yetersiz kalması öğrencinin eğitime erişim hakkını dahi riske sokabilir. Hiç bir öğrenci bu bağlamda sorun yaşamamalı ve yaşatılmamalıdır “ dedi.