CHP’li Gürer: 12 bin kişilik atamada, diş protezi teknikerlerine 7 kişilik kadro açılması haksızlık

CHP’li Gürer: 12 bin kişilik atamada, diş protezi teknikerlerine 7 kişilik kadro açılması haksızlık
17 Temmuz 2021 10:16

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, diş protez teknikerlerinin istihdam sorununu, Sağlık Bakanlığına yönelttiği 2 ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

 

 

Gürer, önergelerinde, son 12 yılda sadece 426 diş protez teknikerinin atamasının yapıldığını ve 20 binden fazla mezunun atama beklediğini belirtti.

 

 

GÜRER’DEN DİŞ PROTEZİ TEKNİKLERLERİ İÇİN 2 AYRI SORU ÖNERGESİ

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği 2 ayrı soru önergesinde, “Diş Protez teknikerleri için açılan kadro sayısında bir artış yapılması düşünülmekte midir? 2021 yılı için öngörülen atamalarda Diş Protez Teknikerleri için bir planlama yapılmış mıdır? Diş Protez Teknikerleri pandemi döneminde gerek filyasyon ekibi olarak gerek acil hizmetinde görevlendirildi. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bünyelerindeki aktif olmayan laboratuvarların aktif edilerek, Diş Protez Teknolojisi bölümü programından mezun olan kişilerin istihdamının sağlanması ile ilgili bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan teknikerlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışma ortamları düzenli olarak denetlenmekte midir?

 

 

Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan kişiler için yeterli çalışma alanı var mıdır? Diş Protez Teknolojisi Bölümünden mezun olan teknikerlerin kendi branşlarında istihdam edilebilmeleri amacıyla yeni çalışma alanlarının yaratılmasına yönelik bir planlama var mıdır? Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan teknikerlerin branşlarına uygun alanlarda çalışabilmeleri için gerekli şartlar nelerdir? 2021 yılında Diş Protez Teknikeri alımı yapılması planlanmaktadır? Planlanıyor ise alım miktarı kaç kişi olarak belirlenmiştir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

ASGARİ PERSONEL STANDARDINA UYULUYOR MU?

 

 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Diş Protez Teknikerliği mesleğinin görev, yetki ve tanımları 22.05.2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik ile düzenlenmiş olup ilgili kamu ve özel sağlık tesislerinin tabi oldukları ruhsatlandırma mevzuatında zorunlu asgari personel standardı kapsamında tıbbi sekreter bulundurulması zorunlu tutulmuş ise denetimlerde de sorgulanmaktadır” dedi.

 

 

ALIMLARI FARKLI BAKANLIK YAPIYOR

 

 

Yerleştirme işlemlerinin, adayın KPSS puanı ve tercihleri doğrultusunda ÖSYM tarafından merkezi olarak yapıldığını ifade eden Bakan Koca, “Personel alım ilanları; Sağlık Bakanlığı, ÖSYM, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı web sayfaları ile Resmî Gazete’nde duyurulmaktadır” dedi.

 

 

İŞ BULMA SORUNU

 

 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Gürer ise diş hekimiyle uyumlu olarak hizmet verebilecek bilgi ve beceriye sahip, mesleki ve etik sorumluluğu olan, mesleğiyle ilgili gelişmeleri takip eden Diş Protez Teknikerlerinin mezuniyet sonrası iş bulma sorunu yaşadığına işaret etti.

 

 

18 BİN KİŞİLİK ATAMADA 19 KADRO VERİLDİ

 

 

20 bini aşkın mezunu olan diş protez teknolojisi bölümüne toplamda 12 yılda 426 kişilik kadro verildiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “20 bin mezunu olan alanda 18 binlik alımda 19 kadro, 12 binlik alımda ise 7 kişilik kadro verilmiştir” diyerek, bu alanda yapılan atamaların ne kadar düşük olduğunu vurguladı.

Gürer, her yıl çoğalan mezun sayısına karşılık atamaların düşük seviyede tutulmasının, diş protez teknikerliği mezunları arasında yığılmalara neden olduğunu, bu sorunun çözümüne yönelik girişimlerde bulunulması gerektiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığında 500 bini aşkın farklı branşta mezun işsiz. Okul var, mezun var! Peki neden atama yok” dedi.