CHP’li Gündoğdu: 20 Yıldır Ergene’yi temizleyemeyenler, yüzleri kızarmadan Kanal İstanbul’u konuşuyor

CHP’li Gündoğdu: 20 Yıldır Ergene’yi temizleyemeyenler, yüzleri kızarmadan Kanal İstanbul’u konuşuyor
28 Nisan 2021 08:37

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, ” 20 Yıldır Ergene’yi Temizleyemeyenler, Yüzleri Kızarmadan Kanal İstanbul’u Konuşuyor..! Ergene Hakkında TBMM Soru Önergesi sundu.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ,Ergene Hakkında TBMM’ye sunduğu Soru Önergesi şöyle:

 

 

Ergene Nehri’nin su toplama havzası olan Ergene Havzasında yaşanan kirlilik Türkiye’deki kirlilik sorunlarının başında gelmektedir. Yaşanan yoğun kirlilik gözle görülür durumda iken kamu kurumları tarafından da bu kirlilik kabul edilmiştir.

 

Bu kapsamda, Ergene Havzası Eylem Planı devreye alınmış ve plan doğrultusunda dere yataklarının temizlendiği, biyolojik atık su arıtma tesislerinin kurulduğu, kanalizasyon sistemlerinin inşa edildiği ve taşkınlara ilişkin tedbirler alındığı ifade edilmiştir.

 

Ancak kirliliğin gerçekten çözülebilmesi için öncelikle kirliliği yaratan faktörlerin ortadan kaldırılması, uzun dönemli planların oluşturulması ve sürdürülebilirliğin temin edilmesi elzemdir.

Yakın zamanda Sayın Bakan, Meriç’i besleyen Ergene Havzası’ndaki çevre kirliliğine dikkat çekerek bölgede son 2 yılda 3 bin 440 denetim yaptıklarını ve yaklaşık 24 milyon lira idari ceza uyguladıklarını ve denetimlerin aralıksız sürdüğü ve 36 tesise kapatma cezası verildiğini ifade etmiştir.

Yaptırımların uygulanması elzem olmakla birlikte, sadece denetim sayısı ve uygulanan para cezası bölgenin korunması için bir anlam ifade etmemektedir.

Sektörel dağılımın, denetimlerin sıklığının ve yaptırımların nedenlerinin de kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması önem arz etmektedir.

 

 

Bu doğrultuda;

 

1) Ergene havzasında devam eden projelerin sektörler bazında dağılımı nasıldır, Ergene havzasında planlanan ve ÇED süreci devam eden kaç proje vardır?

2) Ergene havzasında planlanan ve ÇED süreci devam eden projelerin sektörler bazında dağılımı nasıldır?

3) Yapılan denetimler her bir proje için ne sıklıkta yapılmaktadır, sektörlere özel bir denetim sıklığı dağılımı var mıdır, varsa bu dağılım nasıldır?

4) Uygulandığı açıklanan 24 milyon lira para cezasının yıllara göre, sektör bazında dağılımı nasıldır?

5) Para cezaları hangi gerekçelerle verilmiştir, bu gerekçelerin sektörler bazında dağılımı nasıldır?

6) 2002-2021 yılları arasında Ergene Havzasında yıllar bazında devam eden kaç proje mevcuttur, bunların sektörel dağılımı nasıldır?

7) 2002-2021 yılları arasında Ergene Havzasında toplam kaç denetim gerçekleştirilmiştir, denetimlerin yıllar bazında dağılımı nasıldır, gerçekleştirilen denetimlerde toplam kaç lira para cezası kesilmiştir, cezalarının yıllar bazında dağılımı nasıldır?

8) 2002-2021 yılları arasında gerçekleştirilen denetimlerin ve kesilen cezaların sektörler bazında dağılımı nasıldır, günümüze kadar Ergene Havzasında kaç firmaya kapatma yaptırımı uygulanmıştır?