CHP’li Gök’ten elektrik, su, doğalgaz ve internette KDV oranlarının yüzde 1’e düşürülmesi için kanun teklifi!

CHP’li Gök’ten elektrik, su, doğalgaz ve internette KDV oranlarının yüzde 1’e düşürülmesi için kanun teklifi!
27 Eylül 2021 11:23

CHP milletvekilleri, konutlarda kullanılan elektrik, su, doğal gaz ve internet hizmetlerinde KDV oranının yüzde 1’e düşmesi için kanun teklifi verdi. Teklifin ilk imzacısı olan CHP İstanbul Milletvekili Levent Gök, “Kanun teklifi ile aile bütçelerinin sınırlı da olsa rahatlatılması amaçlanmaktadır” dedi.

 

 

Levent Gök, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de 2018’den bu yana bir ekonomik kriz yaşandığını belirtti. Gök, TBMM’ye verdikleri kanun teklifinin amacını şu ifadelerle anlattı:

 

 

“İktidar tarafından izlenen yanlış ekonomi politikalarının yanı sıra hukuk devleti ilkesine aykırı uygulamalar ve rant odaklı yönetim anlayışının sonucu ülkemiz 2018 yılından itibaren etkisini gösteren derin bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmıştır. Yaşanan ekonomik krizle birlikte Türk lirası yabancı para birimleri karşısında ciddi değer kaybına uğramıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 1 Ocak 2018 tarihinde 3,78 seviyesinde bulunan Dolar kuru, 30 Haziran 2021 tarihi itibarıyla 8.73 seviyesine yükselmiştir. Aynı dönemde Avrupa para birimi Euro ise, 4,54 seviyesinden 10,39 lira seviyesine yükselmiştir. TL’deki bu değer kaybı iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlere zam olarak yansımış zaten zor geçinen vatandaşların geçim sıkıntısı daha da artmıştır.

 


Sürekli olarak enflasyonla mücadele edeceğini, vatandaşın geçim derdine çare bulacağını iddia eden iktidar 17 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7244 sayılı Kanunla fahiş fiyat artışları ile mücadele etmek için Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunu oluşturmuş ancak Kurulun fiyat artışlarına ve vatandaşın geçim sıkıntısına faydası olmamıştır. Bu durum iktidarın beceriksizliğini, çaresizliğini ve tükenmişliğini ortaya koymuştur.

 


Konutlarda, tüketilen elektrik, su ve doğalgaz teslimleri ile kullanılan kablolu internet hizmetlerinden %18 KDV alınmakta olup bu teslim ve hizmetlere ödenen tutarlar dar gelirli ailelerin bütçesinde önemli bir yer tutmaktadır. TMMOB Makina Mühendisleri Odası yetkililerince yapılan açıklamalara göre, zamlarla birlikte Ankara ve İstanbul’da 4 kişilik bir hanenin doğalgaz, elektrik, su ve internet faturasına ödediği toplam miktar, asgari ücretin 1/4’üne, asgari ücretin altında maaş alan çalışan ve emekliler bakımından ise 1/3’üne denk gelmektedir.

 


Kanun teklifi ile konutlarda, tüketilen elektrik, su ve doğalgaz teslimleri ile kullanılan internet hizmetlerinden alınan KDV oranının %18’den %1’e düşürülmesi ve böylece aile bütçelerinin sınırlı da olsa rahatlatılması amaçlanmaktadır.