CHP’li Gök’ten Bakan Nebati’ye: Türkiye sefalet endeksi 1 yılda 3 kat arttı, neden önüne geçemediniz?

CHP’li Gök’ten Bakan Nebati’ye: Türkiye sefalet endeksi 1 yılda 3 kat arttı, neden önüne geçemediniz?
2 Ağustos 2022 11:02

Türkiye’nin sefalet endeksi son 25 yılın en yüksek seviyesine çıkarak mayıs sonunda 84,4

 

Sefalet endeksi, işsizlik ve enflasyon oranlarının toplamından oluşuyor. Endeks, bir ülkenin ekonomik durumu hakkında fikir veren basit ama çarpıcı bir gösterge olarak kabul ediliyor.

 

 

Türkiye sefalet endeksinde gelişmekte olan ülkeler arasında şubatta zirveye oturmuştu.

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök Türkiye Sefalet Endeksinin son 1 yılda 3 kat artmasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ekonomilerin refah düzeylerini gösteren sefalet endeksi ülkelerin ekonomik performansını ölçmede en önemli parametrelerden biri olarak kabul edilmektedir. Sefalet endeksinin yüksek olması söz konusu ekonominin olumsuz yönde gittiğine işaret etmekte, ilgili ülkenin ekonomi politikalarının şekillendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

 

Sefalet endekslerinin bütün dünyada artış eğiliminde olduğu görülmekte ancak ülkemizin sefalet endeksi rekor üzerine rekor kırmaktadır. Geçtiğimiz yılın ortasında Türkiye’nin sefalet endeksi yüzde 29.3 olarak hesaplanırken, bu yılın mayıs ayı sonu itibariyle üçe katlanarak yüzde 84.4 değerine yükselmiştir. İşsizlik ve enflasyon oranları üzerinden yapılan ölçümlerde resmi verilere göre yıllık enflasyon yüzde 73.5 ve işsizlik yüzde 10.9’a yükselerek son 25 yılın rekorunu kırmıştır.

 
Her 5 gençten birinin işsiz olduğu, enflasyonun yüzde 80 seviyelerine dayandığı Türkiye’de söz konusu göstergelerin düşürülmesi için somut önlemler alınmadığı anlaşılmaktadır. Ekonomi yönetiminin acilen para ve maliye politikalarını aktif bir şekilde devreye sokarak önlem alması gerekmektedir. Ekonominin altı boş söylemler ile yönetilemeyeceği açıktır.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Türkiye sefalet endeksinin 1 yılda 3 kat artış göstermesinin önüne neden geçilememiştir?
2. Son 1 yılda yüksek enflasyon ve işsizlikle mücadele için hangi adımlar atılmıştır? Söz konusu adımların ekonomide yarattığı olumlu etkileri açıklar mısınız?
3. Ülkemizin enflasyon ve istihdam oranlarının iyileştirilmesi amacıyla uygulanacak yeni para ve maliye politikalarını açıklar mısınız?
4. Ekonominin gözlerdeki ışıltı olduğuna ilişkin düşüncenizde herhangi bir değişiklik gerçekleşmiş midir?