CHP’li Gök’ten Bakan Nebati’ye ‘stokçuluk’ soruları!

CHP’li Gök’ten Bakan Nebati’ye ‘stokçuluk’ soruları!
14 Aralık 2021 10:50

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “Ekonomi yönetimindeki başarısızlıkların bir sonucu olarak bütün üretim sektörlerinde girdi maliyetlerinin yükselmesi ve Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi sonucu ürün fiyatları çok yüksek oranlarda zamlanmıştır.” diyerek konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

 

 

CHP’li Gök şunları kaydetti:

 

 

Ekonomideki sorunlara somut çözümler üretemeyen iktidar sorumluluk kabul etmemekte, piyasadaki fiyat artışlarını stokçuluğa bağlamakta ancak stok ve stokçuluk kavramlarının içi doldurulamamaktadır. Stok ve stokçuluğa ilişkin herhangi bir yasal düzenleme bulunmamakta, marketlerin ve üreticilerin depolarında bulunan malların hangi durumlarda stokçuluk olarak tanımlanacağı bilinmemektedir.

 

 

Bu bağlamda stokçunun nasıl tespit edileceği ve stokçu olarak tabir edilen kişilere hangi yaptırımlar uygulanacağı belirsizdir. Ürünlerin depolanması ve fiyat seyirlerine göre daha kısa veya orta vadelerde satılması bütün dünyada uygulanan, serbest piyasa ekonomisinin getirdiği bir faaliyet olarak tanımlanırken, bu faaliyeti gerçekleştirenler yatırımcı veya girişimci olarak adlandırılmaktadır. Siyasi iktidar ekonomide deneme yanılma yöntemiyle belirli kişi ve kesimleri zengin ederken halkımıza üreticilerimizi ve yatırımcılarımızı hedef göstermektedir.

 

 

Akıl ve bilimden uzak ekonomi politikalarının sonuçlarını halkımıza izah edemeyen saray iktidarı halkımızın yoksullaşmasının sorumlusunu uzaklarda aramamalıdır.
Bu bilgiler ışığında:
1. Bedel ödetileceği iddia edilen stokçular hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
2. Stokçuluğa ilişkin herhangi bir mevzuat getirilerek konuya ilişkin belirsizliğin ortadan kaldırılması düşünülmekte midir?
3. 2018 – 2021 döneminde stokçuluk yaptığı gerekçesiyle yaptırım uygulanan kişilerin sayısını ve sözü geçen kişilerin stokladığı ürün çeşitleri ile bu ürünlerin miktarlarını açıklar mısınız? Söz konusu kişilere uygulanan yaptırımlar nelerdir?
4. 2018 – 2021 döneminde ürün fiyatlarındaki artışlara stokçuluğun hangi oranlarda etki ettiğini yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2018 yılından beri stokçuluk ile mücadele edilmesine karşın ürün fiyatlarının sürekli yükselmeye devam etmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
6. 2018 – 2021 döneminde fiyat dalgalanmaları sebebiyle ürününü satamayan ve depolarda bekletmek zorunda kalan kaç çiftçimiz stokçuluk yaptığı gerekçesiyle yaptırımlara maruz kalmıştır?