CHP’li Gök’ten Bakan Muş’a: Sebze-meyve ihracatında Rusya’nın tutarsız yaklaşımlarına hangi önlemleri alacaksınız?

CHP’li Gök’ten Bakan Muş’a: Sebze-meyve ihracatında Rusya’nın tutarsız yaklaşımlarına hangi önlemleri alacaksınız?
25 Kasım 2021 09:14

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatında en büyük pazarı olan Rusya, Türkiye’den ithal ettiği tarım ürünlerine yeni bir yasak getirdi.

 

 

Rusya 17 Kasım 2021 itibarıyla Türkiye’den bazı biber çeşitleri ile nar ithalatını yasakladı. Gerekçe olarak bu ürünlerdeki ilaç kalıntıları gösterildi. Yasağın ne kadar süreceği henüz bilinmiyor.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök, şunları kaydetti:

 

Rusya 16 Kasım 2021’de zirai ilaç kalıntısı bulunması gerekçesiyle Türkiye’den nar ve biber ithalatını durdurduğunu açıklamıştır. Sebze ve meyve ihracatçılarımız böyle bir kararın beklendiğini ifade etmekte, bu gelişmenin Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı olarak alındığının altını çizmektedirler.

 

Rusya her yıl benzeri gerekçeleri öne sürerek ülkemizin sebze-meyve ihracatında sarsıntıya sebep olmakta, girdi maliyetleri ve ülkemizdeki ekonomik kriz sebebiyle zor günler geçiren üreticilerimiz iflasın eşiğine sürüklenmektedir.

 

 

Rusya’nın yıllardır süregelen bu tutumuna karşı önleyici politikalar üretilmemekte, sebze ve meyve ihracatımız için alternatifler üretilerek rekabet ortamı oluşturulmamaktadır. Türkiye’nin önemli gelir kaynaklarının başında gelen sebze-meyve ihracatında Rusya’nın tutarsız yaklaşımların bertaraf edilmesi ve ihracatçılarımızın ellerindeki ürünlerin değerlerini kaybetmeden satışının sağlanması beklenmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Rusya’nın geri çevirdiği nar ve biber miktarını ve bu ürünlerin piyasa fiyatlarını açıklar mısınız?
2. Rusya’nın nar ve biber ithalatını durdurmasına gerekçe olan zirai ilacı ve sözü geçen ilaçta bulunan ithalata engel oluşturan bileşenleri açıklar mısınız?
3. Rusya her yıl çoğunlukla zirai ilaç kalıntısı gerekçesini öne sürerek çeşitli tarım ürünlerimizin ithalatını durdurmaktadır. Rusya’nın bu tutumuna karşı önleyici tedbirler alınmamasının sebeplerini açılar mısınız?
4. Rusya’nın sebze-meyve ithalatı konusunda siyasi gerekçelere dayanan fevri tutumunun kırılması amacıyla ihracat alternatifleri yaratılması ve bu alanda rekabet yaratılmasına yönelik herhangi bir girişimde bulunulması düşünülmekte midir?
5. 2016 – 2021 döneminde Rusya’nın çeşitli gerekçelerle geri çevirdiği tarımsal ürünlerimizin miktarını ve bu ürünlerin piyasa değerlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2016 – 2021 döneminde Rusya’nın çeşitli gerekçelerle tarımsal ürünlerimizi geri çevirmesinin ihracatçılarımızda yarattığı maddi zararları yıllık temelde açıklar mısınız?