CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya: Tıbbi cihaz sektöründeki çip krizi kaynaklı sorunlar için ne yapacaksınız?

CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya: Tıbbi cihaz sektöründeki çip krizi kaynaklı sorunlar için ne yapacaksınız?
7 Aralık 2021 09:15

Türk Lirası’nın döviz karşısında rekor düzeyde değer kaybetmesinin ardından birçok sektörde yaşanan sorun sağlık sektöründe de başgösterdi. Eczanelerde 645 ilaçta sıkıntı yaşandığı ve ilaç krizi ile karşı karşıya olduğumuzu geçen haftalarda gündeme gelmişti.

 

 

 

Çok büyük kısmı ithal edilen tıbbi cihaz ve malzemelerin döviz kurundaki artışlarla birlikte fiyatlar da zamlandı. Fakat daha önceden hastanelere verilen medikal malzemelerin malların hala parası da ödenmedi.

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök,  konuyu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

 

Gök, şunları kaydetti:

 

 

Küresel hammadde üretimini olumsuz yönde etkileyen çip krizi yüksek teknolojili tıbbi cihaz sektörünü de sarsmaktadır. Çip krizi sektörde teslim sürelerini 6 aya kadar yükseltmiş, teslimatlarda yüzde 30 oranında gecikme meydana gelmiştir.

 

 

Çip krizinin yanı sıra döviz kurlarındaki artışlar hammadde fiyatlarını yüzde 30 oranında artırmış, özellikle ortopedik implantlarda yaşanan hammadde krizi sebebiyle merdiven altı üretimin sektördeki payı artmıştır. Doğru hammadde kullanımındaki düşüş büyük sağlık risklerine yol açmakta, merdiven altı protez ve implant kullanan hastalar çok kısa süreler içerisinde yeniden cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalmaktadır.

 

 

Tıbbi cihaz ve malzemelerde düzenli denetleme yapılmaması halinde yurttaşlarımızın sağlık risklerine karşı korumasız kalacağı, bu süreçte artacak tedavi masraflarının bireylerin ve devletin sağlık giderlerini artıracağı öngörülmektedir.

 

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Tıbbi cihaz sektöründe çip krizi kaynaklı yaşanan sorunların çözülmesi için atılacak adımları açıklar mısınız?

2. Ortopedik implantlarda merdiven altı üretimin önünün kesilmesi ve yurttaşlarımızın sağlıksız tıbbi ürünlerden korunması için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
3. Yükselen döviz kurlarının son 2 yılda tıbbi cihaz ve ürünler üzerinde yarattığı fiyat artışlarını açıklar mısınız?
4. 2002 – 2021 döneminde tıbbi ürünlerde doğru hammadde kullanımına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan denetim çalışmalarını tarihleriyle birlikte açıklar mısınız?
5. 2002 – 2021 döneminde ülkemizde üretilen, ihraç edilen ve ithal edilen yüksek teknolojili tıbbi cihazların sayısını ve sözü geçen cihazların piyasa değerlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2002 – 2021 döneminde ülkemizde üretilen, ihraç edilen ve ithal edilen ortopedik implantların sayısını ve sözü geçen ürünlerin piyasa değerlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
7. 2002 – 2021 döneminde ülkemizde kullanılan ve merdiven altı olarak tabir edilen sağlıksız tıbbi ürünlerin kullanım sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
8. 2002 – 2021 döneminde merdiven altı tıbbi ürün kullanımı sebebiyle tedavisinde sorun yaşayan ve yeniden cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalan yurttaşlarımızın sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
9. 2002 – 2021 döneminde merdiven altı tıbbi ürün kullanımı sebebiyle tedavisi gerçekleşmeyen veya kısa süre içerisinde yeniden cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalan yurttaşlarımızın uzayan tedavi süreçleri için kamu bütçesinden ödenen ücretleri yıllık temelde açıklar mısınız?