CHP’li Gök’ten Bakan Kirişci’ye: Atatürk Orman Çiftliği’ndeki hukuka aykırı bütün işlemlere son verin!

CHP’li Gök’ten Bakan Kirişci’ye: Atatürk Orman Çiftliği’ndeki hukuka aykırı bütün işlemlere son verin!
17 Ağustos 2022 07:20

Atatürk Orman Çiftliği’nde 6 bin 545 metrekarelik alan, spor tesisine gelen halkın yiyecek-içecek ihtiyacının karşılanması için 10 yıllığına kiralanacak.

 

 

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’de yayımlanan ilanda, kiralama gerekçesi olarak “spor tesisleri ve alanları ile tesis ve alanlara gelen halkın yiyecek-içecek ihtiyaçlarının karşılanması” gösterildi.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök,  “Atatürk Orman Çiftliği’nde hukuka aykırı olarak yapılan bütün işlemlere son verilmeli” diyerek Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gök şunları kaydetti:

 

 

14 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ilan ile “Mülkiyeti AOÇ’ye ait 1. derece doğal ve tarihi sit alanı içerisinde kalan, Ankara İli, Yenimahalle İlçesi, Gazi Mahallesi 2098 Ada 50 Parselde bulunan 252 m² kapalı, 6.293 m² açık olmak üzere toplam 6.545 m²’lik taşınmazın halka açık spor tesisleri ve alanları ile tesis ve alanlara gelen halkın yiyecek-içecek ihtiyaçlarının karşılandığı mekânlar olarak 10 (on) yıllığına kiralanması” amacıyla ihaleye çıkılacağı duyurulmuştur. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün halkına miras olarak bıraktığı Atatürk Orman Çiftliği arazisinin korunması amacıyla 1998 yılında Birinci Derece Sit Alanı olarak ilan edilmesine karşın çiftlik hukuka aykırı işgaller ve kuruluş amacına aykırı kiralamalar ile tahrip edilmektedir.

 

 

İlan edilen son ihale ile sözü geçen arazinin spor tesisi, restoran ve kafeterya olarak işletileceği anlaşılmakta söz konusu tesislerin kuruluşu ile Atatürk Orman Çiftliği’nden bir parça daha kopartılmaktadır. Ülkemizde tarım ve hayvancılığın gelişimi ile halkımıza gezecek, eğlenecek bir alan misyonuyla kurulan Orman Çiftliği bütün bu amaçların dışına çıkılarak mevcut iktidarın parçalayarak, kiraya vererek gelir elde ettiği âtıl bir yapıya dönüşmüştür. Atatürk Orman Çiftliği’nde hukuka aykırı olarak yapılan bütün işlemlere son verilmeli, Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine uygun şekilde halkımızın faydasına hizmet verecek kamusal bir alan haline getirilmesi gerekmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:
1. Atatürk Orman Çifliği’nde 1. derece doğal ve tarihi sit alanı içerisinde kalan arazilerin kiralama yoluyla yapılaşmaya açılmasının hukuki dayanaklarını açıklar mısınız?
2. 14 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan ilan ile ihaleye çıkartılan alanlara yapılacak spor tesisleri ve yeme-içme tesisleri için belirlenen proje kıstaslarını açıklar mısınız?
3. Atatürk Orman Çiftliği’nde son 20 yılda yapılan kiralama ve tahsisler sonucu Çiftlikten kopartılan arazilerin yüzölçümünü açıklar mısınız? Söz konusu kiralama ve tahsislerden elde edilen gelirleri açıklar mısınız?
4. İlgili yargı kararlarına karşın Atatürk Orman Çiftliği arazisinde son 20 yılda inşa edilmiş binaları ve söz konusu binaların kullanım amaçlarını açıklar mısınız?
5. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine uygun olarak Atatürk Orman Çiftliği’nde son 20 yıl içerisinde başlatılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerini açıklar mısınız?