CHP’li Gök’ten Bakan Elvan’a gri liste soruları!

CHP’li Gök’ten Bakan Elvan’a gri liste soruları!
24 Ekim 2021 09:10

Fransa’nın başkenti Paris’te üç günlük toplantılarının ardından bir açıklamada bulunan Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye’yi ‘kara para aklama’ ve ‘terörizmin finansmanı’ ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’ye aldıklarını duyurdu.

 

 

 

 

İzlemeye alınan ülkelerin sayısının artırıldığını belirten FATF Başkanı Marcus Pleyer, Pandora belgelerinde de kara para aklamaya ilişkin bilgilerin yer aldığı, bununla sıkı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan incelemelerde Botswana ve Mauritis listeden çıkarıldı. Ürdün, Mali ve Türkiye ise gri listeye alındı.

Kara propaganda ve terörizmin finansmanı konusunda Türkiye’nin ilerleme kaydettiğini belirten Pleyer, ancak hala ciddi sorunların bulunduğunu söyledi. Pleyer, Türkiye’nin bu konuda taahhütlerde bulunduğunu ancak bunları somut eyleme dönüştürmesi gerektiğini belirtti.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü(FATF) Paris’te gerçekleştirilen toplantıların ardından Türkiye’yi kara para aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede yeterli çabayı göstermeyen ülkelerin bulunduğu gri listeye almıştır. Sözü geçen kararın ardından Türkiye’nin Kurumun Uluslararası İş Birliği İnceleme Grubu tarafından izlemeye tabi tutulacağı ifade edilmiştir.

 

 

Türkiye 2019 yılında bu alandaki eksikleri sebebiyle uyarılmış olmasına rağmen gerekli yaptırımların uygulanmamasının bir sonucu olarak Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen’in içerisinde bulunduğu gri listeye alınmıştır. Ülkemiz 1991 yılında FATF’ye üye olmuş ve 2011 yılında AKP hükümeti döneminde ilk kez gri listeye alınmıştır. Türkiye’nin 2011 yılında gri listeye alındığı bilgisi 2014 yılında listeden çıkarıldığında duyurulmuş, bu tecrübeye rağmen hatalardan ders alınmayarak 2021 yılında mevcut AKP hükümeti döneminde aynı duruma düşülmüştür.
Mevcut ekonomik kriz ortamında yatırımcı çekmekte zorlanan ülkemiz bu kararın ardından daha da zorlu bir sürecin içerisine girecektir. Zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları, stratejik konumu, genç ve dinamik nüfusu ile dünya üzerinde kendi kendine yetebilecek sayılı ülkelerden biri olan Türkiye az gelişmiş ülkeler ile aynı kategoriye alınarak içine düşürüldüğü durumu hak etmemektedir. Ülkemiz muasır medeniyetler seviyesine yükselme ideali ile başlayan yolculuğunda tökezlemektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü’nün 2019 yılında yaptığı uyarılar doğrultusunda kara para aklanması ve terörizmin finansmanını engelleme alanlarında gerekli adımların atılmamasının sebeplerini açıklar mısınız?
2. 2011 yılında aynı tablonun yaşanmış olmasına rağmen Türkiye’nin yeniden gri listeye alınmasının önüne neden geçilememiştir?
3. Türkiye’nin gri listeye alınmasına sebep olan yetersizlikleri ve olumsuz parametreleri açıklar mısınız?
4. Ülkemizin gri listeden çıkabilmesi için uygulanacak yaptırımların yol haritasını açıklar mısınız?
5. Gri listeye alınan ülkelerin yatırımcı çekmekte zorlandığı bilinmekte, özellikle yabancı yatırımcıların ülkemize yatırım yapmasının zorlaşacağı öngörülmektedir. Yatırımcıların Türkiye’ye çekilmesi konusunda ikna edilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?