CHP’li Gök’ten Bakan Çavuşoğlu’na: Yusuf Yerkel’in Ticaret Ataşesi olarak atanmasına hangi kriterlere göre onay verdiniz?

CHP’li Gök’ten Bakan Çavuşoğlu’na: Yusuf Yerkel’in Ticaret Ataşesi olarak atanmasına hangi kriterlere göre onay verdiniz?
18 Ocak 2022 11:29

Soma’daki maden faciası sonrası protestolar sırasında bir madenciye tekme atmasıyla eleştiri oklarını üzerine çeken Yusuf Yerkel’in Frankfurt’a Ticaret Ataşe olarak atanması tepki çekti.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir önrge verdi.

 

 

Gök, şunları kaydetti:

 

 

2014 yılında Soma’da meydana gelen maden faciasında 301 madencimizin hayatını kaybetmesinin ardından olayları protesto eden bir madenciyi tekmeleyerek darp eden dönemin Başbakan Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel Almanya’da bulunan Frankfurt Başkonsolosluğu’muza Ticaret Ataşesi olarak atanmıştır. Yapılan atama Türkiye ve Almanya’da büyük tepkiye sebep olmuş, Soma’da gerçekleşen olaydan sonra Başbakanlıktaki görevinden alınan Yerkel’in finans ve ticaret eğitimi almamış olmasına rağmen böylesine önemli bir göreve getirilmiş olması kamuoyunda infial yaratmıştır. Yapılan atama liyakat anlayışına ve kamu vicdanına aykırı olmakla birlikte ülkemizde ve Almanya’da ortaya çıkan tepkilere ilişkin ilgili kurumlar tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu skandal kararın ivedilikle geri çekilmesi ve yaşananların içyüzünün kamuoyuna açıklanması beklenmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 

 
1. Ticaret ve finans eğitimi olmayan Yusuf Yerkel’in Frankfurt Ticaret Ataşesi olarak atanmasına hangi kriterlere göre onay verilmiştir?
2. Soma’da yaşanan olayın ardından Başbakanlıktaki görevinden alınan Yerkel aradan geçen sürede hangi görevlerde bulunmuştur?
3. Yurttaşımızı darp eden ve ticaret ataşeliği için yeterli donanıma sahip olmayan Yerkel’in atamasının geri çekilmesi düşünülmekte midir?
4. Atama kararı Türkiye’de ve Almanya’da tepkilere sebep olmuştur. Söz konusu atamanın dış politikada ülkemizin prestijine verdiği zarar nasıl telafi edilecektir?