CHP’li Gökçel’den, Bakan Kirişçi’ye: Yerli ve milli olduğunu iddia edenler, Türkiye topraklarında üretimi neden desteklemiyor?

CHP’li Gökçel’den, Bakan Kirişçi’ye: Yerli ve milli olduğunu iddia edenler, Türkiye topraklarında üretimi neden desteklemiyor?
23 Temmuz 2022 06:35

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin tarım üretimi projesinin ayrıntılarını görüşmek üzere gittiği Venezuela’da, soya üretilebileceğini açıklamasına tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel; Türkiye’nin, yıllık üç milyon ton soyaya ihtiyacı olduğunu ve bunun yüzde 95’inin ithal edildiğini söyledi. Gökçel, “Türkiye soya üretebilecek dünyadaki ender ülkelerden bir tanesi. Yerli ve milli olduğunu iddia edenler, Türkiye topraklarında neden soya üretimini destekleyip de soyayı ülkemizde ürettirmiyorlar?” dedi.

 

 

Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’ni, Venezuela ziyaretinde Venezuela Tarım Bakanı Wilmar Castro’ya “Siz bu merayla hayvancılıkta dünyada bir numaralı olmalısınız. Biz hayvancılık yapıyoruz. Hayvanlarımıza sanki pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlayıp dışarıdan yem alıp öyle yediriyoruz. Burada her şey hazır. Bunu inşallah başaracağız” demesine tepki gösteren TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, şunları söyledi:
“Tarım Bakanlığı; Venezuela’da buğday üretileceğini, Venezuela hükümeti ile böyle anlaşma yaptığını söyledi. Biz dedik ki; ‘Venezuela iklim ve toprak yapısı buna uygun değil’. Şimdi Tarım Bakanı, Venezuela’ya ziyaretinde soya üretileceğini söylüyor.

Oysa Türkiye, dünyada soya üretebilecek ender ülkelerden bir tanesi. Biz kendi topraklarımızda soya üretimini planlasak, soya üretimini desteklesek Venezuella’dan daha uygun şekilde ülkemizde üretebiliriz. Hayvancılıkta bir numaralı yem hammaddesi olan soyaya yıllık üç milyon ton ihtiyacımız var. Bunun yüzde 95’ini ithal ediyoruz. Yerli ve milli olduğunu iddia edenler, Türkiye topraklarında neden soya üretimini destekleyip de soyayı ülkemizde ürettirmiyorlar? Bunu kabul etmek mümkün değil.”