CHP’li Gökçek: Avrupa Birliği’nin kabul etmediği ürünler iç pazara mı sunuluyor?

CHP’li Gökçek: Avrupa Birliği’nin kabul etmediği ürünler iç pazara mı sunuluyor?
29 Temmuz 2023 10:00

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, gıda güvenliği standartlarına uymadığı için geri gönderilen tarım ürünlerinin akıbetine ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği yazılı soru önergesinde pestisit kullanımında yaşanan artışa dikkati çekti.

 

 

 

CHP’li Ali Gökçek, “2021 yılı itibariyle Türkiye genelinde kullanılan toplam pestisit miktarı 52 bin 965 ton iken bu miktar 2022 yılında 55 bin 374 tona çıkmış. Pestisit kullanımı, tarımda üretimi arttırırken, bilinçsiz ve hatalı kullanımları sonucunda hem insan hem de çevre sağlığı üzerinde problem oluşturuyor. Pestisit kalıntısı gerekçesiyle iade edilen tarım ürünleri ülkemizin ticaret hacmine de zarar veriyor. Bir an evvel bilinçsiz pestisit kullanımının önüne geçecek adımlar atılmalı” diye konuştu.

 

 

CHP’li Ali Gökçek, Avrupa Birliği’nin gıda güvenliği konusunda gösterdiği özene dikkati çekerek “Avrupa Birliği Komisyonu, gıdada ve yemde yapılan sınır ve market kontrolleri sonucu ortaya çıkan uygunsuzlukları, RASFF (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) portalı üzerinde düzenli olarak yayınlayarak şeffaf bir şekilde tüketicileri bilgilendiriyor. RASFF bildirimlerine baktığımızda, Türkiye’nin 2021 ve 2022 yıllarında uygunsuz ürünler nedeniyle ürünleri hakkında en fazla bildirim yapılan ülke olduğu görülüyor. RASFF portalı üzerinde 2022 yılı içerisinde toplam 4351 bildirim oluşturulduğu görülmekte. Bu bildirimlerin 518 tanesi Türkiye orijinli ürünler. Türkiye’ye ilişkin yapılan bildirimlerin başlıca sebebi ise 302 bildirim ile pestisit kalıntısı” dedi.

 

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan Türkiye genelinde yıllar bazında pestisit kullanımı verilerini paylaşan CHP’li Ali Gökçek “2021 yılı itibariyle Türkiye genelinde kullanılan toplam pestisit miktarı 52 bin 965 ton iken bu miktar 2022 yılında 55 bin 374 tona çıkmış. Pestisit kullanımı, tarımda üretimi arttırırken, bilinçsiz ve hatalı kullanımları sonucunda hem insan hem de çevre sağlığı üzerinde problem oluşturuyor. Bilinçsiz pestisit kullanımının önüne geçmek hem vatandaşların gıda güvenliğinin sağlanması hem tarım ürünleri ihracatımızın olumsuz etkilenmemesi için önem taşıyor. Pestisit kullanımına alternatif olacak yöntemlerin desteklenmesi, ülke genelinde agroekolojik bir tarımsal planın uygulamaya konulması, kentlerde park ve bahçelerde pestisit kullanımının sınırlandırılması önem arz ediyor. Pestisit kullanımının yoğun olduğu illerde ise çiftçilerde, tarım işçilerinde ve çocuklarda pestisit maruziyeti ile toprak, su ve hava gibi alıcı ortamlardaki pestisit kirliliği dikkatli bir şekilde takip edilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

CHP’li Ali Gökçek Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti;

 

 

 

Son on yılda, alıcı ülkenin kriterlerini karşılamadığı için iade edilen/geri çevrilen tarım ve gıda ürünlerinin yıllara göre miktarı ne kadardır?
Son on yılda, alıcı ülkenin kriterlerini karşılamadığı için iade edilen/geri çevrilen tarım ve gıda ürünlerinin iade edilme sebeplerine göre dağılımı nedir? En çok iade edilme/geri çevrilme gerekçesi nedir?
Ülkemizde son yıllarda pestisit kullanımında yaşanan artışın sebebi nedir? Bilinçsiz pestisit kullanımının önüne geçmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
Son on yılda, alıcı ülkenin kriterlerini karşılamadığı için iade edilen/geri çevrilen tarım ve gıda ürünlerinin akıbeti ne olmuştur? Bu ürünlerden ne kadarı imha edilmiş, ne kadarı iç pazara yönlendirilmiştir?