CHP’li Gök: Yurttaşlarımız kendilerinin yaşarken ölü sayılmasına isyan ediyor!

CHP’li Gök: Yurttaşlarımız kendilerinin yaşarken ölü sayılmasına isyan ediyor!
23 Eylül 2021 09:29

Kanser ve kalp krizini atlatanlara bankaların kredi vermemesi, kredi başvurusu bu nedenle geri çevrilen vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bankalar, “Hasta olanlar için hayat sigortası yapmayız” derken, BDDK, “Her banka kredi ve risk politikasını kendisi belirler” açıklamasını yaptı

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ekonomik kriz, Covid-19 salgının getirdiği koşullar ve eğitim öğretim döneminin başlamasıyla yurttaşlarımızın artan masrafları kredi başvurularını artırmıştır.

 

Kanser ve kalp krizi geçirmiş olan binlerce yurttaşlarımıza bankalar kredi vermemekte, bu durumda kalan yurttaşlarımız kendilerinin yaşarken ölü sayılmasına isyan etmektedir.

 

 

Kredilerin geri dönüşünün sağlanmasını teminen istenen teminatlardan birisi olan hayat sigortası kanser, böbrek yetmezliği, diyaliz, siroz, kalıcı felç ve kalp hastalığı geçmişi olan kişilere yapılmamakta, sözü geçen yurttaşlarımız başka teminat seçeneklerini sağlayamadığı takdirde kredilere başvuramamaktadır.

 

 

Sigortacılığın doğası gereği ve kurumların sigorta yapmama hakkına istinaden yapılan başvuruların kabul edilmemesi mümkündür ancak sosyal devlet ilkesi gereği bu durumda kalan yurttaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2020 ve 2021 yıllarında hayat sigortası yaptıramaması sebebiyle kredi başvurusu yapamayan yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?
2. 2020 ve 2021 yıllarında hastalık geçmişi sebebiyle kredi başvuruları reddedilen yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?
3. Hastalık geçmişi sebebiyle bankalardan kredi alamayan yurttaşlarımızın kredi imkanlarına ulaşabilmesi için bir finansal yapı oluşturulması düşünülmekte midir?
4. Hastalık geçmişi sebebiyle bankalardan kredi alamayan yurttaşlarımıza devlet güvencesi sağlanması yoluyla mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir adım atılacak mıdır?