CHP’li Gök: Vatandaşlar ucuz olduğu için çürük sebze meyve satın alıyor!

CHP’li Gök: Vatandaşlar ucuz olduğu için çürük sebze meyve satın alıyor!
24 Mart 2021 10:44

Eskiden pazar, market ve manavlarda çürümeye yüz tutan meyve ve sebzeler isteyenlere ücretsiz olarak verilirdi. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar çürük meyve ve sebzeyi bile ücretli hale getirdi. Bazı fırsatçı esnaflar artık bu ürünleri “ekonomik” ürün kategorisinde 1.50 TL’ye satmaya başladı.

 

 

Ekonomik anlamda alım gücü bulunmayan vatandaşlar ise pazar tezgahlarının toplanmasıyla beraber geride kalan çürük sebze ve meyveleri toplamaya başlıyor. Yürek burkan sahneler Türkiye’nin artık kanıksadığı görüntüler arasında yerini aldı.

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Türkiye’nin kronik sorunu haline gelen gıda enflasyonu 1 yıldır devam eden Covid-19 salgını süresince derinleşmiştir.

 

Yurttaşlarımız sebze ve meyve alışverişlerini yapabilmek için fiyatların düştüğü akşam saatlerinde semt pazarlarına akın etmekte, sağlıklı olanlarına oranla daha ucuz fiyatlara satılan çürük, bozulmuş ve tüketime uygun olmayan ürünlere yönelmektedir.

 

Aileler hanelerine sağlıklı gıda ürünleri götürememekte, gelişme çağındaki çocuklar ve kaliteli gıdaya muhtaç bireyler normal şartlarda atık kabul edilen gıdaları tüketmektedirler.

 

Gıda enflasyonuna karşı doğru politikalar üretilememesi halk sağlığını tehdit etmeye başlamış, ucuz ve sağlıksız gıdaya yönelim sağlıklı gıda ürünlerinin israfını artırmıştır.

 

 

Üreticinin tohumu toprağa atışından yurttaşlarımızın sofrasına gelene kadar gıda tedarikinin bütün paydaşlarına gereken destekler sağlanmalı, kolaylıklar tanınmalıdır. İnsanımızın içerisine itildiği bu çaresizlik herhangi bir ekonomik, hukuki veya politik gerekçeyle geçiştirilemez, siyasi iktidar toplumun insanca yaşama hakkını elinden almaktadır.

 
Bu bilgiler ışığında:
1. 2015 – 2021 döneminde semt pazarlarında satılan sebze ve meyve miktarlarını illerimize göre yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2015 – 2021 döneminde satışa sunulduğu halde elde kalan ve israf olan sebze – meyve miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2015 – 2021 döneminde çürüme ve bozulma gibi sebeplerle satışa sunulmayan meyve ve sebze mahsulü miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
4. 2015 – 2021 döneminde çürüme ve bozulma sebebiyle besin özelliğini kaybettiği halde satışa sunulan sebze ve meyve miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2015 – 2021 döneminde çürüme ve bozulma sebebiyle besin özelliğini kaybettiği halde yurttaşlarımız tarafından satın alınan sebze – meyve miktarlarını ve bu ürünlerin ortalama fiyatlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2015 – 2021 döneminde gerçekleşen sebze – meyve taban ve tavan fiyatlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
7. Ekonomik imkansızlıklar sebebiyle çürük meyve-sebze satın alan, hanelerine sağlıklı besin götürmekte zorlanan yurttaşlarımızın sözü geçen temel ihtiyaçlarına erişim sağlaması için hangi çalışmalar yürütülmektedir?