CHP’li Gök: Türkiye yakın gelecekte süt ihracatçısı konumuna düşebilir!

CHP’li Gök: Türkiye yakın gelecekte süt ihracatçısı konumuna düşebilir!
12 Mayıs 2021 09:49

Türkiye genelinde süt alımı yapan firmaların pandemi ve stokların dolu olmasını gerekçe göstererek üç günlük süt alımı yapmayacağını açıklaması, üreticileri zora soktu. Elinde kalan sütü ne yapacağını ve nasıl saklayacağını bilemeyen üretici, devlet desteği istedi. Sütü satamayan üretici dökmeye, damızlık hayvanları ise yasak olmasına rağmen kesmeye başladı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

“Türkiye’nin yakın gelecekte süt ihracatçısı konumuna düşme riski var” diyen CHP’li Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Türkiye genelinde süt alımı yapan firmalar pandemi ve stokların dolu olması gerekçesiyle 3 günlük süt almayacaklarını duyurmuştur. Ürününü satamayan süt üreticileri büyük mağduriyet yaşamakta, satılmayan sütleri dökmekte, yasak olmasına rağmen damızlık hayvanlarını kesime göndermektedirler. Covid-19 salgını süresince yem fiyatlarına gelen zamların getirdiği maliyetin altında ezilen çiğ süt üreticileri Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bekledikleri destekleri alamamış, üreticiye yeterli destek sunamayan Bakanlık elde kalan sütler için herhangi bir çözüm üretememiştir. Süt üretimi ülkemiz için kritik bir sektör olmakla birlikte üreticinin yalnız bırakıldığı bu ortamda Türkiye’nin yakın gelecekte süt ihracatçısı konumuna düşme riski ortaya çıkmaktadır.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Firmaların süt alımını durdurmasının ardından üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için neden herhangi bir adım atılmamıştır?
2. Firmaların süt alımını durdurmasıyla üreticilerimizin elinde kalan süt miktarını açıklar mısınız? Elde kalan sütün piyasa değeri kaç Türk Lirasıdır?
3. 2020 ve 2021 yıllarında kesime giden damızlık hayvan sayılarını açıklar mısınız?
4. 2020 ve 2021 yıllarında yem fiyatlarına gelen zamları tarihleri ve oranları ile birlikte açıklar mısınız?
5. 2020 ve 2021 yıllarında çiğ süt üreticilerimize verilen destekleri açıklar mısınız?
6. 2002 – 2021 döneminde Bakanlığınızca üreticiden satın alınan çiğ süt miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?