CHP’li Gök: Türkiye eğitime ilişkin OECD sıralamalarında en sonlarda!

CHP’li Gök: Türkiye eğitime ilişkin OECD sıralamalarında en sonlarda!
11 Aralık 2021 11:01

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 5 Kasım 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde eğitim döneminin başlangıcının üzerinden 2 ay geçmiş olmasına rağmen bazı okullara ders kitaplarının ulaşmamış olduğunu ifade ederek, ders kitabı alamamış olan öğrenci velilerinin yüksek kırtasiye masrafları karşılığında kaynakları internetten temin ettiğini belirtti

 

 

 

Ders kitaplarındaki konu içeriklerinin eğitim uzmanları tarafından yetersiz bulunduğunun altını çizen Gök, ders kitabı ulaşmayan öğrencilerimizin sayısına ve ders kitaplarındaki içerik eksikliklerine ilişkin sorular yöneltti.

 

 
7 Aralık 2021 tarihinde önergeye cevap veren Millî Eğitim Bakanlığı 2021-2022 eğitim öğretim yılına ait tüm ders kitaplarının öğrencilerimize ulaştırıldığını bildirmiş, yardımcı kaynakların ise elektronik ortamda öğrenci ve öğretmenlerimizin hizmetine sunulduğuna yönelik bir açıklamada bulundu.

 

 

Öğrencilerin ders kitapları dışında ihtiyaç duyabilecekleri kaynaklara Bakanlığın internet sayfasından ve EBA üzerinden ulaşılabileceğinin ifade edildiği önerge cevabında bir takım yardımcı kaynakların basılıp dağıtılacağına ilişkin ifadeler yer aldı.

 

 

Levent Gök, şunları kaydetti:

 
“Ders kitaplarının ulaşmadığını ifade eden öğrenci velileri Bakanlığın verdiği bu cevaba göre doğru söylememiştir veya önergenin verilişi üzerinden geçen 1 aylık süreçte Bakanlık öğrencilerimizin kitap eksikliklerini tamamlayarak bu açıklamaları yapmıştır. Her iki ihtimal de Millî Eğitim Bakanlığı’nın ciddiyetsiz ve sorumluluktan uzak tutumunu ortaya koymakta, konunun muhataplarını zan altında bırakmaktadır. Öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu ek kaynaklara ilişkin 3 paragraf uzunluğunda ve internet kaynaklarını adres gösteren ifadeler ise ders kitaplarının ne kadar eksik olduğunun bir itirafı niteliğini taşımaktadır. Ders kitaplarındaki eksiklikleri internet üzerinden ulaşılabilen onlarca ek kaynakla kapatma ihtiyacının doğmuş olması ücretsiz dağıtılan kitapların yetersizliğinin tescili anlamına gelmektedir.

 

 
Çeşitli imkansızlıklar sebebiyle internet erişimi olmayan veya kısıtlı olarak çevrimiçi kaynaklara erişebilen çocuklarımızın ise yalnızca ders kitapları üzerinden aldıkları eğitimin ne kadar sağlıklı olduğu da ayrı bir tartışma konusudur. Öğrencilerimize ders kitabı, internet erişimi ve teknolojik donanım ulaştıramayan Millî Eğitim Bakanlığı 2-12 sınıflara yönelik yardımcı kaynakların basılıp dağıtılacağı vaadiyle bütün bu sorunları savuşturduğunu zannetmektedir.”