CHP’li Gök: Toplu sözleşmede kazanılan gece zammı ellerinden alındı

CHP’li Gök: Toplu sözleşmede kazanılan gece zammı ellerinden alındı
14 Ekim 2021 09:54

Sağlık işçilerinin vardiyalarının 12 saatlik nöbetler yerine 8 saatlik üçlü vardiya şeklinde düzenlendi.

 

 

Sağlık işçilerinin iş yükünü artıracak, pandemi sürecinde bulaş riskini artıracak şekilde daha fazla gün işe gelmesine neden olan düzenleme CHP Ankara milletvekili Levent Gök’ün soru önergesiyle Meclis gündemine geldi.

 

 

CHP’li Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Sağlık Bakanlığı, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 21.09.2021 tarihinde 81 ile gönderilen genelge ile kamu hastanelerinde gece vardiyasında çalışan işçilerin ücretlerine uygulanan yüzde 35 zammın uygulanmayacağı bildirilmiştir. İşçilerin toplu iş sözleşmesi ile güvence altına alınan haklarını yok sayan genelge yalnızca haftalık 45 saatlik çalışma süresinin aşılması halinde zamlı ödeme yapılmasını öngörmekte, akşam saat 20.00 ile sabah 06.00 arasında kalan sürede çalışan işçiler zamlı ücret haklarının teslim edilmesini talep etmektedir.

 

 

Genelge ile işçilerin vardiya saatleri de değişmiş, ikili vardiya ile 12 ila 16 saat çalışan emekçilerimiz 7.5 saati geçmeyecek üçlü vardiya sistemine geçirilmişlerdir. Yeni vardiya sistemiyle gece 23.00-24.00 sularında işe gelen veya hastaneden ayrılan işçilerin evlerine ve işyerlerine ulaşım sağlaması imkânsız hale gelmekte, yurttaşlarımız özel araç veya taksi kullanmak zorunda bırakılmaktadır. Gece saatlerinde yola düşen emekçilerimiz can güvenliklerinin de tehlikeye atıldığını ifade etmekte, söz konusu genelge ile ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi beklenmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 
1. İlgili toplu iş sözleşmesi hükümlerine rağmen gece vardiyası ödemelerinin kaldırılmasının hukuki dayanaklarını açıklar mısınız?
2. Kamu hastanelerindeki vardiya sisteminin değiştirilmesiyle sağlık emekçilerinin gece saatlerinde işyerlerine ve evlerine ulaşımı oldukça zorlaşmış ve riskli hale gelmiştir. Düzenlemeyi öngören genelge hazırlanırken sözü geçen sorunların dikkate alınmamasının sebepleri nelerdir?
3. 2016 – 2021 döneminde gece vardiyasında çalışarak zamlı ödeme alan sağlık emekçilerinin sayısını ve işçilerimize yapılan zamlı ödemelerin miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?
4. Sözü geçen genelge ile vardiya sistemi değişen ve zamlı ücret hakları elinden alınan emekçilerimizin sayısını açıklar mısınız?
5. Toplu iş sözleşmelerine aykırı, emekçilerimizin özlük haklarını ellerinden alan, çalışma düzenini zorlaştıran genelgenin geri çekilmesi veya hukuka ve iş etiğine uygun yeni bir genelge hazırlanması düşünülmekte midir?