CHP’li Gök: SGK, ilaç firmalarının keyfi fiyat uygulamasına çözüm bulmalı!

CHP’li Gök: SGK, ilaç firmalarının keyfi fiyat uygulamasına çözüm bulmalı!
9 Ocak 2022 10:55

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) satışa sunulan ilaçların yaşı, eşdeğer ve referans olması gibi sebeplerle ilaç firmalarından yüzde 41’e varan oranlarda indirimler talep etmekte, firmalar ekonomik koşulları ve benzeri sebepleri gerekçe göstererek talep edilen indirimleri uygulamamaktadır” diyerek yaşanan sorunu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Gök, “Firmaların keyfi fiyat uygulamaları yurttaşlarımızı ve eczacıları karşı karşıya getiriyor” diyerek şunları kaydetti:

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) satışa sunulan ilaçların yaşı, eşdeğer ve referans olması gibi sebeplerle ilaç firmalarından yüzde 41’e varan oranlarda indirimler talep etmekte, firmalar ekonomik koşulları ve benzeri sebepleri gerekçe göstererek talep edilen indirimleri uygulamamaktadır. Firmaların keyfi fiyat uygulamaları yurttaşlarımızı ve eczacıları karşı karşıya getirmekte, SGK 10 yılı aşkın süredir devam eden bu soruna herhangi bir çözüm bulamamaktadır. Keyfi fiyat uygulamaları sosyal devlet anlayışına aykırı olarak yurttaşlarımızın ilaca yüksek ücretler ödemesine sebep olmakta, ekonomik geliri düşük olan hastalar ilaçlara erişememektedir. İlaç firmalarının bu tutumuna son verilerek yurttaşlarımızın ve eczacılarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi beklenmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. İlaç firmalarının keyfi fiyat uygulamalarının sona erdirilememesinin sebepleri nelerdir?
2. İlaç firmalarının keyfi fiyat uygulamalarının sona erdirilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
3. Güncel olarak satışta olan ve SGK talebine rağmen indirim uygulanmayan ilaçların sayısını ve bu ilaçlarda firmaların uygulamadığı indirim oranlarını açıklar mısınız?
4. 2010 – 2022 döneminde SGK’nın ilaç firmalarından talep ettiği ancak firmaların uygulamadığı fiyat indirimlerinin sayısını ve bu indirimlerin oranlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2010 – 2022 döneminde SGK’nın talebine rağmen ilaç firmalarının uygulamadığı indirimler sebebiyle yurttaşlarımızın ödediği fazladan ücretlerin miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
6. SGK’nın talebine rağmen indirim uygulanmaması sebebiyle yüksek fiyatla satılan ilaçlara yurttaşlarımızın ödemek zorunda kaldığı fazladan ücretlerin telafisinin sağlanması düşünülmekte midir?