CHP’li Gök: Sertifikalı tohum azaldı, çiftçiler üretimden uzaklaşıyor!

CHP’li Gök: Sertifikalı tohum azaldı, çiftçiler üretimden uzaklaşıyor!
1 Aralık 2021 09:20

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkan Yardımcısı Savaş Akcan, sertifikalı tohum kullanımının geçmiş döneme göre yüzde 30 azaldığını belirtirken, bunun bir kısmının çiftçinin üretimden vazgeçmesinden kaynaklandığını aktardı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Buğday üretiminde sertifikalı tohum kullanımı geçmiş dönemlere göre yüzde 30 azalmıştır. Sektör temsilcileri girdi maliyetleri ve piyasalardaki belirsizlik sebebiyle çiftçilerimizin üretimden çekildiğini, üretime devam eden yurttaşlarımızın ise maliyet kaygılarıyla kendi ürettikleri buğdayı tohum olarak kullandığını ifade etmektedirler. Maliyetlerdeki yüksek oranlı artışların üzerine döviz kuru baskısının da eklenmesiyle tarımsal ürün fiyatları hızla değişmekte, çiftçilerimiz ekim ve hasat zamanlarında gerçekleşecek fiyatlamaları önceden bilememektedir.

 

 

Ekonomik belirsizlik içerisinde kalan tahıl üreticilerimiz birim alandan daha yüksek gelir edilen mısır ve ayçiçeği üretimine yönelmekte, sözü geçen ürünlerin daha fazla su tüketmesi sebebiyle su kaynaklarımızı korumak zorlaşmaktadır. Çiftçilerimiz girdi maliyetlerinin ve ürünlerin hasat dönemindeki fiyatlarının üretim süreci başlamadan netleştirilmesini talep etmekte, tarımsal desteklerin zamanında ödenmesini beklemektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 

 

1. Çiftçilerimizin en önemli girdi maliyetlerinden birini oluşturan tohum giderlerinde üreticilerimizin yalnız bırakılmasının ve tarımsal desteklerin zamanında ödenmemesinin sebeplerini açıklar mısınız?
2. Ekim ve hasat döneminde fiyat belirsizlikleri sebebiyle adeta kumar oynamak zorunda bırakılan çiftçilerimizin önümüzdeki yıllarda mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla herhangi bir planlama yapılarak sözü geçen belirsizliklerin sona erdirilmesi düşünülmekte midir?
3. Yerli tohum üretimi ve tohum Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi için yürütülen çalışmaları ve bu çalışmalar için 2021 ve 2022 yıllarında ayrılan bütçeyi açıklar mısınız?
4. 2002 – 2021 döneminde sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimizin sayısını ve kullanılan sertifikalı tohum miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2002 – 2021 döneminde kendi ürettiği buğdayı tohum olarak kullanılan çiftçilerimizin sayısını ve bu yöntemle ekim yapılan tarım arazilerinin miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2002 – 2021 döneminde çiftçilerimizin tohum almak için ödediği ücretleri yıllık temelde açıklar mısınız?
7. 2002 – 2021 döneminde çiftçilerimize sağlanan tohum desteklerinin miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
8. 2002 – 2021 döneminde ülkemizde üretilen tahıl ürünlerinin miktarını ürün cinslerine göre yıllık temelde açıklar mısınız?
9. 2002 – 2021 döneminde ülkemizde tahıl üreten çiftçilerimizin sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
10. 2002 – 2021 döneminde tarımda kullanılan su miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?