CHP’li Gök: Sağlık Bakanlığı tarım emekçilerinin zehirlenme ve hastalık istatistiklerini tutmuyor!

CHP’li Gök: Sağlık Bakanlığı tarım emekçilerinin zehirlenme ve hastalık istatistiklerini tutmuyor!
11 Ağustos 2021 09:35

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök 22 Temmuz 2019 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde tarımsal arazilerdeki yanlış zirai ilaç kullanımının zararlarına dikkat çekmiş, zirai ilaçlardan zehirlenen tarım emekçilerine ve tarımsal ürünlerden zehirlenen yurttaşlarımızın sayılarına ilişkin sorular yöneltti.

 

 

 

Soru önergesinin verilişinin üzerinden 2 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra Sağlık Bakanlığı tarafından verilen cevapta tarım çalışanlarına ilişkin bilgi bulunmadığı için zehirlenen tarım emekçilerine ilişkin soruların cevaplanamadığı ifade edilmiştir. 2013 – 2019 yılları arasında zirai ilaçlardan zehirlenen yurttaşlarımızın sayısının 10.697 olduğu belirtilirken aynı süreçte 43 kişinin bu tip zehirlenmeler sebebiyle hayatını kaybettiği açıklandı.

 

 

“Ülkemizde tarım çalışanları oldukça zor şartlarda ve düşük ücretler karşılığında, uzun çalışma saatlerine rağmen alın teri dökerek geçimlerini sağlamakta, sektörde çok sayıda çocuk işçi istihdam edilmektedir. Tarım sektörünün sorunlarına karşı çözümsüzlük politikası yürütülmesinin bir sonucu olarak yanlış zirai ilaç kullanımı her geçen gün artmakta ve tarım emekçileri bu yanlış kullanımdan doğrudan etkilenmektedir. Tarım çalışanlarının sorunlarına yıllardır çözüm getirilmemekte, ülkemizin gıda ihtiyacını karşılayan yurttaşlarımızın çoğunluğunun sağlık güvencesi bulunmamaktadır. Resmi kaydı bulunmayan, güvencesiz çalışan emekçiler Sağlık Bakanlığı tarafından yok sayılmakta, Tarım işçilerinin varlığını ve sorunlarını reddeden anlayış emekçilerimizin zirai ilaç zehirlenmelerine ilişkin istatistiklerini kayıt altına almamaktadır.” açıklamasını yapan CHP’li Gök soru önergesinde şunları kadetmişti:

 
Tarım sektörünün hareketli olduğu bahar ve yaz aylarında tarla ve bahçelerde sıklıkla tarım ilacı zehirlenmeleri yaşanmaktadır. Zirai ilaçların yanlış kullanımı, çalışanların kaldığı alanların tarlalara yakın konumlandırılmış olması ve gerekli tedbirlerin alınmaması zehirlenmelere sebebiyet vermekte, her yıl çok sayıda tarım emekçisi çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalmakta ve hayatını kaybetmektedir.

 
Aşırı dozda ve yanlış zirai ilaç kullanımı tarımsal ürünlerin kalitesini düşürmekte, insan sağlığına kısa ve uzun vadede zarar verecek etkiler yaratmaktadır. Kimyasal bileşiklerin tarımsal ürünler aracılığıyla yüksek dozlarda tüketilmesi gıda zehirlenmesi ve kanser dahil olmak üzere çok sayıda hastalığa yol açmakta, toplum sağlığını tehdit etmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2002 – 2019 yılları arasında zirai ilaçlardan zehirlenerek sağlık kurumlarına başvuran tarım çalışanı sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2002 – 2019 yılları arasında zirai ilaçlardan zehirlenerek hayatını kaybeden tarım çalışanlarının sayısını açıklar mısınız?
3. 2002 – 2019 yılları arasında tükettiği tarımsal ürünlerinde bulunan zirai ilaç bileşenleri sebebiyle kaç yurttaşımız rahatsızlanarak sağlık kurumlarına başvurmuştur?
4. 2002 – 2019 yılları arasında tükettiği tarımsal ürünlerde bulunan zirai ilaç bileşenleri sebebiyle hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?