CHP’li Gök: Nefes kredisi, nefes aldırmaktan çok esnafı yüksek faizle borçlandıracak!

CHP’li Gök: Nefes kredisi, nefes aldırmaktan çok esnafı yüksek faizle borçlandıracak!
30 Mayıs 2021 08:06

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz günlerde 2021 Nefes Kredisi uygulamasının detaylarını paylaştı. “2021 Nefes Kredisi”, 10 Bankanın katılımı ile TOBB ve KGF işbirliğinde 1 Haziran 2021 itibarı ile uygulamaya alınacak.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “Nefes Kredisi muhataplarına nefes aldırmaktan çok esnafımızı yüksek faizle borçlandıracaktır” diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

CHP’li Gök, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ülkemizde Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler sebebiyle dükkanlarını kapatmak zorunda kalan, uzun süreler gelirden yoksun kalan esnaflarımız için açıklanan Nefes Kredisi muhataplarına nefes aldırmaktan çok esnafımızı yüksek faizle borçlandıracaktır.

 

 

12 ay vadeyle yıllık faiz oranı yüzde 17.5 olarak açıklanan kredinin en az yüzde 25 kayıp yaşayan KOBİ’ler tarafından kullanılabileceği açıklanmıştır. 2020 yılının Nisan ayında açıklanan Esnafa Nefes Kredisi esnafımızı 6 ay geri ödemesiz 12 ay vadeli ve yüzde 7.5 faizle borçlandırmış, aradan geçen sürede salgının kontrol altına alınamaması sebebiyle sürdürülen kapanma dönemleri sebebiyle kazanç sağlayamayan esnafımız 1 yıl önce aldığı kredilerin borçlarını ödeyemeyecek duruma düşmüştür.

 

 

Bu darboğaz içerisinde ayakta kalmak için yeni açıklanan krediyi kullanacak olan esnafımız bu kredi aracılığıyla elde edeceği gelirler ile bir önceki kredi borçlarını ödeyecek, bir başka deyişle esnafımızın kredi borçları yüzde 17.5 faizle yeniden yapılandırılmış olacaktır. Pandemi süresince ölüm-kalım mücadelesi veren esnafımıza nefes aldırabilmek için acilen hibe desteklerinin açıklanması beklenmektedir.

 

Bu bilgiler ışığında:

 

1. Pandemide ayakta kalma mücadelesi veren esnafımıza hibe desteği verilmesi yerine yüksek faizle kredi verilmesinin sebepleri nelerdir?
2. Kapanma tedbirleri sebebiyle gelirleri yüksek oranlarda düşen esnafımız aldığı ve alacağı yüksek faizli kredileri nasıl geri ödeyecektir?
3. Pandemiden yoğun olarak etkilenen esnafımız ve diğer iş kolları için hibe destekleri açıklanması düşünülmekte midir?
4. 2020 yılının Nisan ayında açıklanan Esnafa Nefes Kredisini kullanan KOBİ’lerin sayısını ve çekilen kredi miktarını açıklar mısınız?
5. 2020 yılının Nisan ayında açıklanan Esnafa Nefes Kredisini kullanan KOBİ’lerimizin yapması gereken geri ödemelerin toplam miktarını açıklar mısınız?
6. 2020 yılının Nisan ayında açıklanan Esnafa Nefes Kredisinin geri ödemelerini zamanında yapamayan KOBİ’lerimizin sayısını açıklar mısınız?