CHP’li Gök: Muhtarlıklarımızın gelir-gider dengeleri rahatlatılmalı!

CHP’li Gök: Muhtarlıklarımızın gelir-gider dengeleri rahatlatılmalı!
12 Ocak 2022 12:40

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, muhtarlık binalarındaki elektriğin, meskenler için belirlenen tarife üzerinden faturalandırılmasınıöngören bir kanun teklifi hazırladı. Gök, “Muhtarlıkların enerji giderlerinin hangi tarifeler üzerinden faturalandırılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır” değerlendirmesini yaptı.

 

 
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Enerji Piyasası Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

 

 

Gök, “Yerel yönetimin ilk halkası olan, demokrasinin temel taşı olarak nitelendirilen muhtarlarımız tüzel kişiliklerine ilişkin mevzuatın ve maddi desteklerin yetersizliği sebebiyle görevlerini ifa etmekte güçlük çekmektedirler” değerlendirmesini yaptı.

 

 

“HANGİ TARİFELER ÜZERİNDEN FATURALANDIRILACAĞINA İLİŞKİN DÜZENLEME YOK”

 

 

Muhtarların sorunlarına değinen Gök, teklifinin gerekçesinde şu açıklamaları yaptı:

 

 

“Muhtarlarımızın en büyük sorunlarının başında muhtarlık giderleri gelmekte, 4541 sayılıŞehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanun’un 21’inci maddesine göre ‘Harçlar münhasıran muhtarlara aittir. Muhtarlık işlerinin tedviri için lüzumlu kira, ısıtma, aydınlatma, hademe ücreti gibi masraflar bu harçlardan ödenir’ denilmektedir. Söz konusu masrafların hangi kaynaktan ödeneceğinin belirtilmesine rağmen kamu hizmeti gören muhtarlıkların enerji giderlerinin hangi tarifeler üzerinden faturalandırılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

 

 

“MUHTARLIKLARIMIZDA TİCARETHANELERDEKİ GİBİ KAZANÇ SAĞLANAN BİR İŞ YAPILMIYOR”

 

 

 

 

Kamu hizmeti gören muhtarlarımız kısıtlı harç gelirleri ile muhtarlıkların ihtiyaçlarını karşılamaya ve mahalle sakinlerinin taleplerini karşılamaya çalışmaktadırlar. Muhtarlıklarımızın temel giderlerinin faturalandırılması konusunda ciddi hatalar yapılmakta, yönetmelik ile düzenlenen tarifeler muhtarlıklarımızı ticarethane sınıfında tanımlayarak faturalarına yüksek ücretler yansıtmaktadır. Muhtarlıklarımızda herhangi bir ticari faaliyet gerçekleşmediği gibi ticarethanelerdeki gibi kazanç sağlanan, kar elde edilen herhangi bir iş yapılmamaktadır.

 

 

“MUHTARLIKLARIMIZIN GELİR-GİDER DENGELERİNİN RAHATLATILMASI AMAÇLANMIŞTIR”

 

 

Muhtarlıklarımızın iletişim, enerji ve diğer temel giderlerinin kamu hizmetine uygun tarifeler ile sağlanarak süregelen fazla ödemelerin sona erdirilmesi ve muhtarlıklarımızın gelir-gider dengelerinin rahatlatılması amaçlanmıştır.”