CHP’li Gök: Mevsimlik tarım işçileri koronavirüse karşı korumasız çalışıyor!

CHP’li Gök: Mevsimlik tarım işçileri koronavirüse karşı korumasız çalışıyor!
5 Nisan 2021 10:02

Tarım hasadının başlamasına kısa süre kala binlerce mevsimlik tarım işçisi yollara dökülmeye başladı. Özellikle bölge illerinden yola çıkan işçiler sene boyuncu Türkiye’nin birçok noktasını dolaşıyor.

 

 

Tarım işçilerini barınma ve sağlık gibi temel sorunların yanı sıra pandemi de bekliyor olacak.

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sorunlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

Tarımda hasat dönemine yaklaşılırken mevsimlik tarım işçileri çalışma bölgelerine geçiş yapmaya başlamıştır. Yıllardır çözülemeyen barınma, taşıma ve ücret sorunlarıyla gündeme gelen dönemlik çalışanlar önümüzdeki günlerde kendi oluşturdukları imkanlar ile hayatta kalmaya çalışacaklardır.

 

 

Mevsimlik tarım işçilerinin küçük yaştaki çocuklarının sağlık ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli adımlar atılmamakta, çocukların önemli bir kısmı ise aileleri ile birlikte tarımsal arazilerde çalışmak zorunda kalmaktadır. Covid-19 salgını şartlarının ağırlaştırdığı yaşam koşullarında ailelerin virüs tehdidine karşı korunması için hiçbir önlem alınmamıştır. Çalışma hayatının kanayan yarası haline gelen mevsimlik tarım işçilerinin temel yaşam ihtiyaçlarının giderilmesine ilişkin gecikilen her günde binlerce tarım işçisinin ve ailelerinin hayatı tehlikeye atılmaktadır.

 
Bu bilgiler ışığında:

 

 
1. 2002 – 2021 döneminde çalışacakları bölgelere gidiş-dönüşlerde ve çalışma süresinde herhangi bir sağlık sorunu yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin ve bu işçilerin aile fertlerinin sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2002 – 2021 döneminde çalışacakları bölgelere gidiş dönüşlerde ve çalışma süresinde hayatını kaybeden mevsimlik tarım işçilerinin ve bu işçilerin aile fertlerinin sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2021 yılında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak için il değiştiren ve değiştirecek olan yurttaşlarımız ile aile fertlerinin sayılarını açıklar mısınız?
4. 2021 yılında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak için il değiştiren ve değiştirecek olan yurttaşlarımızın çocuklarının sayılarını yaşlarına göre açıklar mısınız? Aileleri ile birlikte tarımsal arazilerde çalışması beklenen çocukların sayısını yaşlarına göre açıklar mısınız?
5. 2021 yılında mevsimlik tarım işçilerinin çalışacakları saat başına alacakları ortalama ücret kaç Türk Lirası olarak gerçekleşecektir?
6. Ülkemizde Covid-19 salgınının görülmeye başlanmasından itibaren mevsimlik tarım işçileri salgına karşı korumasız bir şekilde çalışmaya devam etmektedirler. 2021 yılında mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 salgınından korunabilmeleri için alınan önlemleri ve verilen destekleri açıklar mısınız?
7. Yıllardır sorunları bilinen, en temel haklarından dahi yoksun bir şekilde hayatlarını kazanmaya çalışan mevsimlik tarım işçilerinin barınma, sağlık güvencesi, ücret ve eğitim sorunlarının çözümü için herhangi bir adım atılmamasının sebeplerini açıklar mısınız?
8. Mevsimlik tarım işçilerinin barınma, sağlık güvencesi, ücret ve eğitim sorunlarının çözümü için somut adımların atılmaya başlanacağı tarihi açıklar mısınız?