CHP’li Gök: MEB ve YÖK öğrencilerin sorunlarını çözmek yerine verilerin üzerini kapatıyor!

CHP’li Gök: MEB ve YÖK öğrencilerin sorunlarını çözmek yerine verilerin üzerini kapatıyor!
23 Aralık 2021 09:16

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK, 20 Ekim 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde eğitim-öğretim yılının öğrencilerin barınma sorunları ile başladığını ifade ederek, ekonomik krizin etkisiyle artan yurt ücretleri ve ev kiraları sebebiyle öğrencilerimizin okullarına kayıt yaptırmadığını veya okullarını dondurduklarını belirtti.

 

 

 

Önergede 2010 – 2021 döneminde okula kayıt yaptırmayan ve okulunu donduran öğrencilere ilişkin sorular yönelten Gök, öğrencilerimizin barınma sorunlarının giderilmesine yönelik hangi çalışmaların yürütüldüğünü sordu.

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı 15 Aralık 2021 tarihinde Yükseköğretim Kurumu’nun(YÖK) konuya ilişkin paylaştığı bilgileri önerge cevabında sundu..

 

 

YÖK 2010-2021 döneminde okullarına kayıt yaptıran ve yaptırmayan öğrencilere ilişkin istatistikleri açıklarken, kaydını donduran öğrenciler hakkında detaylı bilgi paylaşmaktan kaçındı.

 

 

Kaydını donduran öğrenci verilerinin 2017 yılından itibaren derlenmeye başlandığını ifade eden YÖK, kayıt donduran öğrencilerimizin yıllık sayılarını paylaşmamış, 5 yılda kayıt donduran öğrencilerin toplam sayısını 230.595 olarak açıkladı.. Son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama 46.119 öğrencimizin kayıt dondurduğu anlaşılmakta ancak ekonomik kriz ve barınma sorunlarının kayıt dondurmalara olan etkisinin karşılaştırılabileceği yıllık veriler önerge cevabında yer almadı.

 

 
Söz konusu önerge cevabında kısıtlı olarak paylaşılan veriler eğitime ilişkin olumsuz tabloyu ortaya çıkartıyor.

 

 

Üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı geçtiğimiz yıla göre 43.539 azalmış, kayıt yaptırmayan öğrencilerimizin sayısı 18.971 arttı. 2021 yılı son 4 yıl içerisinde üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenci sayısının en düşük olduğu yıl olarak kaydedildi.. YÖK’ün ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın önerge cevabında verdikleri yetersiz verilere rağmen yükseköğretime girişte ve öğrencilerimizin eğitimlerine devam etme konusunda yaşadıkları sorunların çözülemediği ortaya çıktı.