CHP’li Gök: Kendi çiftçimizin ürünü yerine ithalat kararı alınması ihanettir

CHP’li Gök: Kendi çiftçimizin ürünü yerine ithalat kararı alınması ihanettir
11 Ekim 2022 10:45

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hasadın bitmesiyle birlikte ithalata başladı. Hasattan sonra ilk ithalata arpadan başlayan TMO, 11 Ekim’de 495 bin ton arpa ithalatı için ihale yapacağını duyurdu.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “Ülkemize artı değer katan çiftçilerimizin ürünlerinin alınması yerine ithalat kararı alınması kendi üreticimize ihanettir” açıklamasını yaparak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. CHP’li Gök şunları kaydetti:

 

 

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) 11 Ekim 2022 tarihinde 495 bin ton arpa ithalatı için ihale düzenleneceğini duyurmuştur. Hasat sonrasında üreticilerimizden sadece 1 milyon ton arpa alan TMO’nun yarım milyon ton arpa ithal edecek olması çiftçilerimizde tepki yaratmıştır. Bu yıl arpa rekoltesinde rekor kırılacağı tahmin edilmekte, geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 oranında artış yaşanacağı öngörülmekteydi. Arpa rekoltesinin 8 milyon tonun üzerinde olduğu bir dönemde çiftçimizden yalnızca 1 milyon ton arpa alınırken yabancı üreticilerden tek kalemde 495 bin ton arpa ithal edilecek olmasının sebeplerinin açıklanması gerekmektedir. Girdi maliyetlerindeki devasa artışlara karşın üretimden vazgeçmeyen, ülkemize artı değer katan çiftçilerimizin ürünlerinin alınması yerine ithalat kararı alınması kendi üreticimize ihanettir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Üreticilerimizin elinde 8 milyon ton arpa bulunmaktayken TMO’nun yarım milyon ton arpa ithalatı için karar almasının sebepleri nelerdir?
2. TMO’nun güncel arpa stokunu açıklar mısınız?
3. TMO’nun yetiştiricilerimize uygun fiyatlı ve vadeli arpa satışı hangi tarihte başlayacaktır?
4. 1 ton yerli üretim arpa alımının TMO’ya maliyetini açıklar mısınız?
5. 1 ton ithal arpa alımının TMO’ya maliyetini açıklar mısınız?
6. Üreticilerimizin elinde bulunan yaklaşık 7 milyon ton arpa için bir alım süreci başlatılacak mıdır? Söz konusu ürünün ihracatına yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?