CHP’li Gök: Kamu çalışanlarının mağduriyeti yok sayıldı!

CHP’li Gök: Kamu çalışanlarının mağduriyeti yok sayıldı!
5 Kasım 2021 08:45

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 21 Nisan 2021 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 13 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan 2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesine göre Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı hariç olmak üzere, 10 yaşın altında çocuğu bulunan, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kadın çalışanların idari izinli sayılacağının belirtilmesine rağmen bu durumda bulunan çok sayıda çalışanın sözü geçen genelgeye aykırı olarak çalıştırıldığını ifade etti.

 

 

Genelgeye aykırı çalıştırılan kamu çalışanlarının sayısına ve sözü geçen uygulamaların hukuki dayanaklarına ilişkin sorular yönelten Levent GÖK genelge hükümlerini uygulamayan yetkililere ilişkin herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını sorguladı

 

Soru önergesinin TBMM Başkanlığına sunulmasının üzerinden 6 ay geçtikten sonra cevap veren Bakanlık, önergeye konu olan Genelgenin yürürlükten kaldırıldığını ifade ederek 2021/3 sayılı Genelge ile yüksek risk grubunda görülen kamu çalışanlarının korunmasına yönelik önlemler alındığı belirtildi.

 

CHP’li Gök,

 

“ Soru önergesini yanıtlamak için ilgili genelgenin yürürlükten kaldırılması beklenmiş, Bakanlık kamu görevlilerinin haklarını ve hukukunu korumaya yönelik sorumluluğunu yerine getirmediği gibi ortaya çıkmış olan mağduriyetleri görmezden gelmiştir.” ifadesini kullandı

 

 

 

Gök, 13 Nisan 2021 tarihinde verdiği önergesinde şunları kaydetmişti:

 
13 Nisan 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan 2021/8 sayılı, Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler Genelgesi’ne göre Sağlık Bakanlığı ve Millî İstihbarat Teşkilâtı hariç olmak üzere, 10 yaş altında çocuğu olan, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kadın çalışanların idari izinli sayılacağı belirtilmiştir. Sözü geçen düzenlemeye rağmen ülke genelinde çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunda çalışan ve 10 yaş altında çocuğu olan çok sayıda kadının diğer çalışanlarla aynı şekilde çalıştırıldığına ilişkin şikayetler alınmaktadır. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelgeye uyulmaması resmî kurumlar içerisinde hukuksuzluk ve adaletsizlik yaratmakta, salgın tedbirleri kapsamında evlerinde kalan çocukların bakımı konusunda aileleri zor durumda bırakmaktadır.
Bu bilgiler ışığında:
1. İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne aykırı olarak idari izinli sayılmayan kadın kamu çalışanlarının sayılarını görev yaptıkları kurumlara göre açıklar mısınız?
2. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan, 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın çalışanların ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne aykırı olarak idari izinli sayılmamalarının hukuki dayanağını açıklar mısınız?
3. İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesine aykırı olarak idari izinli sayılmayan kadın kamu çalışanlarının ebeveyni olduğu 10 yaş altı çocukların sayısını açıklar mısınız?
4. Sözü geçen Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hükümlerini uygulamayan yetkililere ilişkin hangi resmi süreçler başlatılmıştır?