CHP’li Gök, Irak’ta mahsur kalan işçilerin yardım talebini Meclis’e taşıdı!

CHP’li Gök, Irak’ta mahsur kalan işçilerin yardım talebini Meclis’e taşıdı!
10 Eylül 2021 08:56

Türkiye vatandaşı 28 işçi, çalışmak için gittikleri Irak’ın Kut şehrinde Al-Kawani isimli firma tarafından dolandırıldı. Vize sorunu nedeniyle şantiyeden çıkamadıklarını söyleyen işçiler, ücretlerini istedikleri için patron tarafından tehdit edildiklerini belirterek Türk Büyükelçiliği’nden yardım istedi.

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Bağdat Büyükelçiliği yetkileri ile telefon ile irtibat kurduklarını, elçiliğin kendileri ile ilgilenmesi için bir avukat görevlendirdiğini belirten mağdur işçiler, vize işlemleri ve çalışma izinlerinin firma tarafından yapılmadığını belirten işçiler vize sorunları nedeniyle şantiyeden dışarı çıkamadıklarını ve üç ay boyunca ücret alamadıklarından Türkiye’ye de dönemediklerini söyledi.

 

 

İşçiler alacakları ücretten vazgeçmelerine rağmen sorunun çözülmediğini ve can güvenlikleri konusunda kaygılarının olduğunu ifade etti.

 

İşçilerin yardım talebini Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

24 Nisan 2021 tarihinde Irak Adalet Bakanlığı’nın cezaevi inşaatında çalışmak üzere Irak’ın Kut şehrine giden 28 yurttaşımız aradan geçen zamanda çalışma ücretlerini alamamış ve vize sorunları sebebiyle Türkiye’ye geri dönüş yapamamışlardır. Kut şehrinde mahsur kalan yurttaşlarımız Türkiye Bağdat Büyükelçiliği yetkililerinden yardım talep ettiklerini belirtmekte, Büyükelçiliğin kendileri için avukat görevlendirmesinin ardından işverenin kendilerini ve Büyükelçiliği tehdit ettiğini ifade etmektedirler. Alacakları ücretten vazgeçtikleri halde sorunun çözülmediğini ve can güvenliklerinden endişe ettiklerinin altını çizen işçilerimiz mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedirler.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Irak’ın Kut şehrinde mahsur kalan ve hayatta kalma mücadelesi veren yurttaşlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanması ve ülkeye geri getirilmeleri için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
2. 24 Nisan’dan beri Kut şehrinde çalışan yurttaşlarımızın ücretlerini alabilmeleri için hangi girişimlerde bulunulmuştur?
3. Mahsur kalan işçilerimizin can güvenlikleri sağlanmış mıdır?
4. Mahsur kalan yurttaşlarımız işverenlerinin kendilerini ve Büyükelçiliğimizi tehdit ettiğini ifade etmişlerdir. Büyükelçiliğimizin tehdit edildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise bu tehdide nasıl bir karşılık verilmiştir?