CHP’li Gök: İade edilen gıdaların akıbetini açıklamaktan korkan Bakanlık gıda skandallarını örtbas etmeye mi çalışıyor?

CHP’li Gök: İade edilen gıdaların akıbetini açıklamaktan korkan Bakanlık gıda skandallarını örtbas etmeye mi çalışıyor?
24 Temmuz 2022 08:53

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 12 Mayıs 2022 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye kaynaklı 372 gıda ürününde yasaklı pestisit (kimyasal zirai ilaç) kalıntısı saptandığına dikkat çekerek bu alanda rekor bir seviyeye ulaşıldığını belirtti.

 

 

Ülkemizde üretilen tarımsal ürünlerde sıklıkla yasaklı maddelerin tespit ediliyor olmasının gıda güvenliği denetimi ve uygulamalarındaki yetersizliği ortaya koyduğunu ifade eden Gök, pestisit kalıntısı sebebiyle iade edilen ihraç tarım ürünlerimize ve gıda güvenliği uygulamalarına ilişkin sorular yöneltti.

 

 

 

Bakanlığın verdiği cevabı değerlendiren Gök şunları kaydetti:

 
“7 Temmuz 2022 tarihinde önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanlığı 5996 Sayılı Kanun’un 31’inci Maddesi uyarınca Bakanlığın uygun gördüğü hallerde sahip olduğu bilgileri kamuoyunun bilgisine sunabileceğini ifade etti.

 

 

Bakanlık insan hayatını doğrudan ilgilendiren gıda güvenliği verilerini kamuoyu ile paylaşmayı reddetmekte, Bakan Vahit Kirişçi bu tavrıyla sağlıklı gıdaya erişimde yaşanan belirsizlik ve endişeleri artırmaktadır. Pestisit sebebiyle iade edilen gıdaları ve bu gıdaların akıbetini açıklamaktan korkan Bakanlık muhtemel gıda skandallarını mı örtbas etmeye çalışmaktadır?

 

 

Türkiye’nin içerisinden geçtiği ekonomik kriz ve güvensizlik ortamında her şeyden önce adil, şeffaf ve denetlenebilir yönetim anlayışına ihtiyaç duyulurken ülkeyi yönetenler sorumluluklarını reddetmekte, ellerini taşın altına koymamaktadır. Sağlıklı gıdaya erişim her bir yurttaşımızın temel hakkıdır ve bu hakkın gasp edilmesine göz yumulmayacaktır.”