CHP’li Gök gündeme taşıdı: Esnaf çektiği düşük miktardaki kredileri ödeyemez durumda!

CHP’li Gök gündeme taşıdı: Esnaf çektiği düşük miktardaki kredileri ödeyemez durumda!
20 Kasım 2021 09:24

Pandeminin başladığı dönemde 3 kamu bankası, geliri 5 bin liranın altında olan vatandaşlara 10 bin liraya kadar kredi verdi. Ancak kredilerin geri ödemelerinde yaşanan sorunlar giderek büyüdü.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “esnafımız çektikleri düşük miktarlardaki kredileri ödeyemez durumda” diyerek Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök, şunları kaydetti:

 

 

Covid-19 salgını sebebiyle işini kaybeden yurttaşlarımız ve ekonomik darboğaza giren esnaflarımız için kamu bankalarınca verilen destek kredilerinde geri ödeme sorunu yaşanmaktadır. Takibe düşen kredilerin sayısı her geçen gün artmakta, nefes kredisi adı altında sağlanan krediler hayat pahalılığı altında ezilen halkımıza nefes aldıramamaktadır.

 

Pandemi sürecinde gelirlerini kaybeden ve ekonomik krizin derinleşmesiyle halen maddi olarak düzlüğe çıkamamış olan esnafımız çektikleri düşük miktarlardaki kredileri ödeyemez durumdadır.

 

 

Elektrik faturalarını dahi ödemekte zorlanan yurttaşlarımız, çekilen kredilerin geri ödemeleri konusunda taksitlendirme ve af beklemektedirler. Kredi sağlayan bankalar icradan taşınmazlar satın almaya başlamış, yurttaşlarımız borçlarını ödeyemediği gibi geçim kaynaklarını da kaybetmeye başlamışlardır.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Pandemi destekleri çerçevesinde kamu bankalarından kredi çeken yurttaşlarımızın ve KOBİ’lerimizin sayısı ile çekilen kredi miktarını açıklar mısınız?
2. Pandemi destekleri çerçevesinde kamu bankalarından çekilen kredilerin ne kadarı takibe düşmüştür?
3. Pandemi destekleri çerçevesinde kamu bankalarından çekilen ve geri ödenemeyen krediler karşılığında bankaların icradan satın aldığı taşınmazların sayısını ve niteliklerini illerimize göre açıklar mısınız?
4. Pandemi destekleri çerçevesinde kamu bankalarından kredi çeken yurttaşlarımızın geri ödemelerinin kolaylaştırılması ve geri ödeme yapamayan yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
5. Pandemi etkisinden kurtulamamış ve derinleşen ekonomik kriz sebebiyle zor günler geçirmekte olan yurttaşlarımızın rahatlatılması için herhangi bir önlem alınması düşünülmekte midir?