CHP’li Gök gündeme taşıdı: 3.5 milyon çocuk felci aşısı yurt dışından ihaleyle satın alınacak!

CHP’li Gök gündeme taşıdı: 3.5 milyon çocuk felci aşısı yurt dışından ihaleyle satın alınacak!
7 Ağustos 2022 12:25

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 3 milyon 500 bin adet çocuk felci (polio) aşısı satın alacağını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan “3.5 milyon doz Bivalan Oral Polio Aşısı” için ihaleye çıkacak.

 

 

 

CHP Ankara milletvekili Gök, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü kapatılmasaydı aşı çalışmalarımız sekteye uğradı diyerek Covid-19 aşı temininde yaşanan sıkıntıları da hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Gök şunları kaydetti:

 

 

Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyduğu 3.5 milyon doz Bivalan Oral Polio Aşısının(çocuk felci aşısı) alımı için ihaleye çıkılacağı 1 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazete’de duyurulmuştur.

 

 

Söz konusu aşının ülkemizde üretilmiyor olması sebebiyle ithal edilecek aşılar için milyonlarca lira değerinde kaynak yurtdışına aktarılacaktır. Yerli aşı üretimi için 1928 yılında kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün 2011 yılında kapatılması sonrasında aşı çalışmalarımızın sekteye uğraması hemen her çeşit aşıda Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirmiştir.

 

 

Yerli aşının önemi halen etkileri devam eden Covid-19 salgınında görülmüştür. Türkiye’nin mevcut durumda sürekli ihtiyaç duyduğu ve gelecekte ülkemizi etkilemesi muhtemel salgınlara karşı hızla aşı üretme yeteneğine sahip kurumları yeniden yapılandırması gerekmektedir. Konunun bir diğer vahim boyutu ise aşı ithalatının bir rant kapısına dönüştürülmüş olmasıdır.

 
Bu bilgiler ışığında:
1. 3.5 milyon doz çocuk felci aşısı için ödeneceği tahmin edilen fiyat aralığını açıklar mısınız?
2. 2015 – 2022 döneminde ülkemize ithal edilen aşı dozlarının miktarını ve bu aşılara ödenen ücretleri aşı çeşitlerine göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2015 – 2022 döneminde ülkemize ithal edilen aşılardan ithalatçı firmaların elde ettiği karlar yıllık temelde kaç Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir?
4. 2015 – 2022 döneminde ülkemizde kaç doz aşı kullanım tarihinin geçmesi ve benzeri sebeplerle israf olmuştur? Söz konusu kayıpların ülkemize maliyetini açıklar mısınız?
5. Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne yeniden işlerlik kazandırılması veya yerli aşı üretimi için yeni kurumların yapılandırılması düşünülmekte midir?