CHP’li Gök o görüşmeyi sordu: Ne konuştunuz, açıklayın!

CHP’li Gök o görüşmeyi sordu: Ne konuştunuz, açıklayın!
17 Haziran 2022 11:15

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı önünde kendisini ambulansa kilitleyen ambulans şoförü, “Oksijen tüplerini açtım, Sağlık Bakanı buraya gelmezse ambulansı patlatırım” demişti. Sağlık çalışanı, kendisini ikna etmeye gelenlere megafonla seslenerek, onkoloji hastası için 3 saat hastane aradığını söylemişti. Daha sonra ikna edilen ambulans şoförü, eylemini sonlandırmıştı.

 

 

Ambulan şoförünün eyleminin ertesi günü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Şoför arkadaşımız arzusu üzerine misafirim oldu. Hasta nakil aracıyla naklini yaptığı hastanın Ankara Şehir Hastanesi aciline yatışını sağladıktan 2,5 saat sonra aracıyla bakanlık binası önüne park edişinden başladık, çok şey konuştuk. Ama bazı şeyler konuşulduğu yerde kalmalı.” ifadesini kullandı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Bakan Koca’nın ambulans şoförüyle görüşmesini ve yüksek maliyetli, finansal kiralamayla yaptırılan şehir hastanelerini Meclis gündemine taşıdı.

 

 

CHP’li Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

14 Haziran 2022 tarihinde Sağlık Bakanlığı önünde kendisini ambulansa kilitleyen sağlık çalışanı bir yoğun bakım hastasını Ankara’daki herhangi bir onkoloji servisinin kabul etmediğini ifade etmiş, 3 saat boyunca hastanın sevki için çabaladığını belirten yurttaşımız Sağlık Bakanı ile görüşme talep etmiştir. Söz konusu eylemi hasta hakları için gerçekleştirdiğini ifade eden yurttaşımız bir süre sonra eylemine son vermiştir. Yaşananların ardından eylemi gerçekleştiren sağlık çalışanı ve Sağlık Bakanı bir görüşme gerçekleştirmiş, Sağlık Bakanı görüşme sonrasında “çok şey konuştuk. Ama bazı şeyler konuşulduğu yerde kalmalı” şeklinde bir açıklama yapmıştır. Hasta haklarını savunmak için gerçekleştirilen bir eyleme ilişkin yapılan görüşmenin kamuoyu ile paylaşılması ve sağlık sistemindeki sorunların çözümüne yönelik atılacak adımlar hakkında halkın bilgilendirilmesi beklenirken, görüşmenin gizli tutulması yeni soru işaretlerini beraberinde getirmiştir.

 
Başkent’te ortaya çıkan bu tablo ülkemizin sağlık alanında kanayan yaralarından birini daha gözler önüne sermiştir. Yapımları için servet ödenen şehir hastaneleri hastaların yatak ihtiyacını karşılayamamakta, yaşamla ölüm arasında mücadele veren yurttaşlarımız saatlerce yatışlarının yapılmasını beklemektedir. Sağlık sisteminin içine düşürüldüğü açmazın çözümü için gerekli adımların atılması beklenmekte, şeffaf yönetim anlayışı ile halkımızın sorunlarının giderilmesi gerekmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:
1. Sağlık Bakanlığı önünde yapılan eyleme konu olan hastanın sabah saatlerinde Ankara Şehir Hastanesi Acil Servisine girişinin yapıldığı açıklanmıştır. Hastanın yatışı yapıldı ise eylemi gerçekleştiren sağlık çalışanının saatlerce hastanın yatışının yapılmadığına yönelik ifadeleri gerçek dışı mıdır? Eğer eylemci doğru olmayan ifadeler kullandı ise hakkında herhangi bir resmi işlem başlatılmış mıdır?
2. Söz konusu eylemi hasta hakları için yaptığını ifade eden sağlık çalışanı daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşmüştür. Hasta haklarının korunması amacıyla eylem yapan yurttaşımızla açıklanması uygun düşmeyecek ve kişisel olduğu iddia edilen konuların konuşulmuş olması hayatın doğal akışına aykırıdır. Bu görüşmenin detaylarının açıklanması düşünülmekte midir?
3. 2010 – 2022 döneminde acilen hastaneye yatışının yapılması gerektiği halde herhangi bir sebeple hastaneye yatışı gerçekleştirilemeyen yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?
4. 2010 – 2022 döneminde hastaneye yatışının gerçekleştirilememesi sebebiyle resmi yollara başvurarak bilgi talep eden, şikayetçi olan ve ilgili mahkemelere başvuran yurttaşlarımızın sayısını yıllık temelde ve illerimize göre açıklar mısınız?