CHP’li Gök: Genelgeye rağmen 10 yaş altı çocuğu olan kadınlar çalıştırılıyor!

CHP’li Gök: Genelgeye rağmen 10 yaş altı çocuğu olan kadınlar çalıştırılıyor!
23 Nisan 2021 09:03

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle Covid-19 ile mücadele için alınan önlemler kapsamında, kamu kurumlarında çalışan, 10 yaş ve altı çocuğu olan kadınların idari izinli sayılarak evden çalışması kararı alındı.

 

 

Bazı kurumlarda 10 yaş altı çocuğu olan kadın personelin idari izinli sayılmadığını belirten CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Kabine değişikliğinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP’li Gök şunları kaydetti:

 

 

13 Nisan 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan 2021/8 sayılı, Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler Genelgesi’ne göre Sağlık Bakanlığı ve Millî İstihbarat Teşkilâtı hariç olmak üzere, 10 yaş altında çocuğu olan, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kadın çalışanların idari izinli sayılacağı belirtilmiştir.

 

 

Sözü geçen düzenlemeye rağmen ülke genelinde çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunda çalışan ve 10 yaş altında çocuğu olan çok sayıda kadının diğer çalışanlarla aynı şekilde çalıştırıldığına ilişkin şikayetler alınmaktadır. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelgeye uyulmaması resmî kurumlar içerisinde hukuksuzluk ve adaletsizlik yaratmakta, salgın tedbirleri kapsamında evlerinde kalan çocukların bakımı konusunda aileleri zor durumda bırakmaktadır.
Bu bilgiler ışığında:
1. İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne aykırı olarak idari izinli sayılmayan kadın kamu çalışanlarının sayılarını görev yaptıkları kurumlara göre açıklar mısınız?
2. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan, 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın çalışanların ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne aykırı olarak idari izinli sayılmamalarının hukuki dayanağını açıklar mısınız?
3. İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesine aykırı olarak idari izinli sayılmayan kadın kamu çalışanlarının ebeveyni olduğu 10 yaş altı çocukların sayısını açıklar mısınız?
4. Sözü geçen Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hükümlerini uygulamayan yetkililere ilişkin hangi resmi süreçler başlatılmıştır?