CHP’li Gök: Çaykur, özelleştirilmesine zemin hazırlanmak için kasten mi zarar ettiriliyor?

CHP’li Gök: Çaykur, özelleştirilmesine zemin hazırlanmak için kasten mi zarar ettiriliyor?
2 Haziran 2021 10:34

AKP’nin iktidara geldiğinde 177 milyon lira olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (Çaykur) zararı 18 yılda yüzde 1217 artarak 2 milyar 334 milyon lira oldu. Kurumun çalışan sayısı da sürekli azalarak 9 bin 902 kişiden 6 bin 670’e geriledi.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök Çaykur’un özelleştirilmesi için zemin hazırlanması amacıyla kasten zarar ettirildiğine yönelik iddiaları Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök şunları kaydetti:

 

 

Varlık Fonuna devredildiği 2017 yılı itibariyle sürekli zarar eden ve kredi borçları her geçen gün büyümekte olan Çaykur’un borçları 1 yılda 690 milyon TL artmıştır.

Ülkemizde üretilen yaş çayın her yıl yüzde 50-55’ini satın alan, yurtiçi kuru çay piyasasındaki pazar payı yüzde 45 ila 50 olan Çaykur’un 2020 yılı sonu itibariyle toplam borçları 4 milyar 240 milyon liraya ulaşmıştır.

 

 

Bankalardan aldığı kredileri ödeyemeyen kuruluşun finansman giderleri ile birlikte ticari borçları da her geçen gün artmaktadır.

Türkiye’de üretilen stratejik tarımsal ürünlerden bir tanesi olan çayın işlenmesi ve değerlendirilmesinde en büyük paya sahip olan kuruluşumuz kötü yönetilmektedir.

 

 

Çaykur’un özelleştirilmesi için zemin hazırlanması amacıyla kasten zarar ettirildiğine yönelik iddialar kamuoyunun tepkisini çekmekte, Çaykur’un yeniden çay üreticilerimize ve yurttaşlarımız için kazanç getiren, ülke ekonomisine katkı sağlayan bir kuruluşa dönüştürülmesi için somut adımlar atılması beklenmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 

1. Çaykur’un Varlık Fonuna devredildiği 2017 yılından itibaren her yıl zarar etmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
2. Çaykur’un özelleştirilmesi için uygun zemin hazırlanması amacıyla kasten zarar ettirildiğine yönelik iddialara ilişkin Çaykur veya Bakanlığınızca herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?
3. 2020 sonu itibariyle toplam borçları 4 milyar 240 milyon liraya ulaşan Çaykur’un yeniden karlılığa geçirilmesi için hangi adımlar atılacaktır?
4. 2015 – 2020 döneminde Çaykur’un ticari ve finansal faaliyetler aracılığı ile elde gelirleri yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2015 – 2020 dönemde Çaykur’un ticari faaliyetler için yaptığı harcama kalemlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2015 – 2020 döneminde Çaykur’un bankalardan aldığı kredileri ve bu kaynakların harcandığı kalemleri yıllık temelde açıklar mısınız?